El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va encapçalar ahir a la tarda el lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2020. Aquests guardons són el màxim reconeixement en l’àmbit de la recerca. Enguany s’ha celebrat la seva 31a edició, que premien els millors projectes de recerca de l’any 2020. A la cerimònia també va participar Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats.
Els Premis Nacionals de Recerca reconeixen l’activitat investigadora dels científics vinculats a Catalunya. En total, s’atorguen premis en sis categories diferents:
- Premi Nacional de Recerca.
- Premi Nacional de Recerca al Talent Jove.
- Premi Nacional de Comunicació Científica.
- Premi Nacional de Mecenatge Científic.
- Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat.
- Premi Nacional a la Creació d’Empresa de Base Científica.
«La recerca va associada de forma indestriable a la idea de progrés»
Pere Aragonès, president de la Generalitat
Durant l’entrega dels premis, Pere Aragonès va afirmar que «la recerca va associada de forma indestriable a la idea de progrés». Per això, el president va reivindicar «el potencial transformador de la ciència», especialment en un context com l’actual, marcat per la Covid-19. A més, el cap del Govern va recordar la importància capital de la recerca «per poder recuperar la nostra vida quotidiana». En conclusió, el president Aragonès va assegurar que «la recerca ens ha salvat».
Moltes felicitats als guardonats amb els Premis Nacionals de Recerca. Parlar de recerca és fer-ho de progrés, d’evolució, de millora, de voluntat de superació i també d’esperança.
Gràcies per ser el motor que ens permet avançar com a societat i com a país. pic.twitter.com/ztTKkuljUc
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) October 26, 2021
D’altra banda, el president va reafirmar el compromís del Govern «per enfortir i modernitzar el sistema universitari català». Endemés, va subratllar la voluntat del seu Executiu per impulsar «la internacionalització del sistema de coneixement de Catalunya i vertebrar el país a través de la recerca». En aquest sentit, va destacar el potencial dels Fons Europeus Next Generation per impulsar la recerca científica.
Finalment, Pere Aragonès va referir-se a la importància «de seguir trencant sostres de vidre, també en la recerca». Així doncs, va recordar la necessitat de promocionar les carreres científiques de les dones per avançar cap a la igualtat efectiva en aquest àmbit.
«Encoratgem la comunitat científica a mantenir el seu esperit curiós i innovador»
Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats
Paral·lelament, Gemma Geis, va remarcar «l’aportació a la societat» dels investigadors i investigadores, així com la resta de persones que conformen la comunitat científica. La consellera de Recerca i Universitats també va esperonar aquest col·lectiu «per mantenir l’esperit curiós i innovador que caracteritza el nostre sistema de recerca».
Per l’altre costat, Geis va recordar el compromís tant del Govern com del seu Departament per «escoltar, atendre les necessitats i teixir aliances» amb el sector científic i de recerca. Tot plegat, perquè «junts podem arribar més lluny», va finalitzar.
Els guanyadors i guanyadores de la 31a edició dels Premis Nacionals de Recerca
Premi Nacional de Recerca: compartit per Bonaventura Clotet, metge i infectòleg; i Carme Torras, matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial. Bonaventura Clotet és director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa. A més, és el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Enguany, rep el Premi Nacional de Recerca per la seva contribució durant més de quaranta anys en el camp del VIH i altres malalties relacionades. D’altra banda, Carme Torras és professora d’investigació del CSIC, i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial. El premi que va rebre ahir reconeix la seva tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA.
Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). El guardó premia la seva contribució a la recerca de cèl·lules mare per entendre el desenvolupament de malalties en humans.
Premi Nacional de Comunicació Científica: La revista de divulgació científica Mètode, per la seva trajectòria i qualitat sostinguda de continguts i capacitat de resiliència.
Premi Nacional de Mecenatge Científic: Fundació Víctor Grífols i Lucas, per la seva intensa i continuada promoció de l’estudi, la investigació, la divulgació i el debat de la bioètica en el món de la salut humana i les ciències de la vida.
Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat: B. Braun Surgical SAU, per la seva extensa xarxa de col·laboracions en investigació en biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes.
Premi Nacional a la Creació d’Empresa de Base Científica: Centre de Regulació Genòmica (CRG), per impulsar Pulmobiotics SL, spin-off especialitzada a crear i desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.