Consorci de Formació Professional d'Automoció

La negociació entre Nissan i els treballadors va concloure el dissabte sense acords
La negociació entre Nissan i els treballadors va concloure el dissabte sense acords. Imatge: Nissan

 

El període de negociació entre la Direcció de Nissan i els representants dels treballadors ha finalitzat sense acord. Durant el mes de juliol es van programar sis reunions a les quals el Govern de la  Generalitat va actuar com a mediador entre ambdues parts. Un cop finalitzat aquest termini, l’empresa japonesa ha llençat un ultimàtum als treballadors per ajornar el tancament de les fàbriques el desembre de 2021. A més, aquest ultimàtum contempla indemnitzacions superiors a les marcades per la llei. A canvi, però, Nissan demana la finalització de la vaga indefinida convocada pels sindicats a finals del mes d’abril. Tanmateix, els representants dels treballadors van refusar aquestes condicions a la darrera reunió, celebrada el dissabte 1 d’agost.

Avui dimarts 4 d’agost és el dia límit perquè els representants dels treballadors acceptin la proposta de la companyia d’automoció. En cas contrari, només tindran dues alternatives. La primera, portar Nissan a judici, procés que trigaria uns 18 mesos a concloure’s. La segona, tancar de manera definitiva la negociació amb Nissan sense arribar a cap acord. En aquest segon escenari, les condicions del tancament de la fàbrica passarien a ser les establertes per la companyia a l’inici del procés. És a dir, es procediria a tancar les instal·lacions de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca el desembre de 2020. A més, els treballadors rebrien unes indemnitzacions d’entre 36.845 i 38.036 euros, amb un màxim de 20 dies per any treballat. En cas d’anar a judici, la llei contempla indemnitzacions d’entre 73.690 i 105.393 euros i entre 33 i 45 dies per any.

Un acord amb Nissan ajornaria el tancament fins al desembre de 2021

Si els treballadors finalment accepten la proposició de Nissan, aquesta es compromet a ajornar el tancament de les fàbriques fins al desembre de 2021. També es portaria a terme un pla de baixes incentivades i acomiadaments no traumàtics per la plantilla de l’empresa japonesa d’automoció. En aquest cas, les indemnitzacions es fixarien per un salari de 38.565 euros a l’any. Els treballadors més grans de 55 anys rebrien el 90% del sou i 63 dies per any treballat. Pels treballadors entre els 50 i els 54, es contemplen indemnitzacions del 75% del salari net. Pels menors de 50 anys, Nissan ofereix 60 dies per any treballat amb un màxim de 42 mensualitats.

Avui dimarts 4 d’agost és el dia límit perquè els representants dels treballadors acceptin l’ultimàtum. Els sindicats asseguren que es buscarà la millor solució “per responsabilitat” amb els treballadors. Tanmateix, consideren insuficients les condicions establertes per Nissan durant el període de negociació.