Consorci de Formació Professional d'Automoció

Nissan ha anunciat que mantindrà l’activitat al seu magatzem de recanvis d’automoció del Prat de Llobregat. Per tant, aquestes instal·lacions es mantindran operatives malgrat les intencions de la companyia japonesa de tancar les seves fàbriques de Barcelona. Aquest anunci arriba dies abans que Nissan iniciï les consultes amb els representants dels treballadors sobre el futur de les seves plantes a Catalunya. Serà a partir de demà 30 de juny quan sindicats i empresa obriran una negociació sobre la permanència de Nissan a Barcelona.

El magatzem de recanvis de Nissan del Prat de Llobregat dóna feina a 110 persones. La seva funció és la d’abastir els concessionaris Nissan de la zona de recanvis d’automoció. Segons l’empresa, s’ha decidit la continuïtat d’aquestes instal·lacions després d’una anàlisi realitzada per Nissan Motor Ibèrica.

Nissan El Prat no tancarà, però encara perillen 20.000 treballadors

Malgrat les bones notícies sobre el magatzem de recanvis del Prat, el cert és que la crisi de Nissan encara pot comportar greus conseqüències. Des que el passat 28 de maig s’anunciés la decisió de tancar les seves fàbriques a Barcelona, Montcada i Sant Andreu, institucions i sindicats treballen per salvar els 20.000 llocs de treballs que en depenen directament i indirecta.

Tot i que els esdeveniments s’han precipitat durant les darreres setmanes, el cert és que la crisi de Nissan ve de lluny. Ja a principis de 2020, els rumors apuntaven a un probable tancament de les plantes de Nissan a Barcelona. Des de feia temps, la gran aliança entre Nissan i Renault trontollava pels mals resultats econòmics. Això va provocar que durant el 2019, les fàbriques catalanes de Nissan operessin al 20% de la seva capacitat. Aquesta situació, sumada a la recessió econòmica general, va enfoscar de manera quasi definitiva el futur de la companyia d’automoció japonesa al territori català. L’augment dels aranzels derivat del Brexit i el coronavirus varen ser els factors que van acabar d’ensorrar un castell de cartes que estava a punt de caure.

Des del moment en què es va fer oficial la decisió de Nissan, Generalitat, Govern i agents socials han estat buscant solucions a aquesta crisi. En aquest sentit, a partir de demà s’obrirà un període de negociació entre l’empresa nipona i els representants dels treballadors. Fonts de Nissan han confirmat la voluntat de la companyia de crear “un diàleg obert amb totes les parts per trobar acords que permetin fer avançar aquest procés”.