Els socis del projecte Future: Fast Forward, liderat pel Grup Volkswagen i SEAT S.A., han enregistrat la seva iniciativa al PERTE per al Vehicle Elèctric i Connectat (VEC). L’objectiu és fer de l’Estat espanyol un hub de referència europea en l’àmbit de l’electromobilitat. En total, 62 empreses de diferents països i sectors han participat per impulsar Future: Fast Forward. Segons SEAT, es tracta de l’agrupació empresarial més gran de la història de l’automoció a Espanya. Concretament, el projecte l’integren companyies d’onze comunitats autònomes: Catalunya, Comunitat Valenciana, País Basc, Navarra, Galícia, Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid i Extremadura. D’aquest conjunt, el 61% són pimes que comprenen el total de la cadena de valor del vehicle elèctric.

La creació de Future: Fast Forward va anunciar-se a finals del passat mes de març. Ahir, va presentar-se la seva candidatura per optar al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) del Vehicle Elèctric i Connectat. Es tracta d’una iniciativa del Govern Espanyol amb una inversió prevista de 24.000 milions d’euros entre el 2021 i el 2023. Els fons, provinents dels NextGenerationEU, permetran desenvolupar la indústria de l’electromobilitat i el vehicle connectat a l’Estat.

Els quatre pilars principals de Future: Fast Forward

En aquest sentit, el projecte Future: Fast Forward  proposa fer ús del PERTE del govern espanyol per impulsar l’electromobilitat a l’Estat espanyol sobre quatre pilars principals:

  • Un projecte tractor, liderat per SEAT i el Grup Volkswagen, per a electrificar les seves fàbriques a Martorell i Pamplona.
  • La creació d’un ecosistema empresarial del vehicle elèctric a Espanya. Aquesta iniciativa incorporaria tota la cadena de valor de l’electromobilitat: des de l’extracció del liti fins a l’assemblatge de bateries.
  • En tercer lloc, el projecte se centraria en la localització al territori de components essencials per al vehicle elèctric.
  • Finalment, es portaran a terme iniciatives en àmbits com la formació, la digitalització i l’economia circular.