L’Hospital de Sant Pau, QEV Technologies, Nissan i Eurecat han col·laborat per desenvolupar i fabricar el sistema de respiració assistida Q-Vent. L’objectiu d’aquests respiradors és el de cobrir la demanda de material sanitari causada per la crisi del coronavirus. Aquests respiradors compten amb grans prestacions pel que fa a accessibilitat, flexibilitat i fiabilitat. Per tant, estan especialment dissenyats per abastir als països emergents, que pateixen d’una major manca de materials.
Els respiradors Q-Vent compten amb l’autorització de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) pel seu ús a la investigació clínica. A més, han estat testats a l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau de Barcelona amb excel·lents resultats. Els equips seran fabricats a la fàbrica de Nissan. Concretament, a la planta de motors i caixes de canvis de la Zona Franca. En total, es fabricaran en sèrie unes 180 unitats al dia, gràcies al sistema de producció ideat pels enginyers de l’empresa d’automoció. El disseny dels respiradors Q-Vent ha comptat amb l’assessorament d’Eurecat, que també està ajudant a gestionar l’ús dels equips per la investigació clínica del coronavirus.
Els respiradors Q-Vent aporten funcionalitat, seguretat i connectivitat
El Q-Vent és un equip portàtil de 22 kg que proporciona un dispositiu ressuscitador que assiteix la respiració del pacient. Amb aquest producte, QEV Technologies intentarà suplir la manca de respiradors convencionals automàtics, causada per la ràpida expansió de la Covid-19. Aquest model de respirador permet controlar la freqüència, pressió i volum d’oxigen del pacient. A més, compta amb un sistema de seguretat reforçat amb alarmes sonores. Aquestes s’activen davant una alteració dels paràmetres del pacient, o bé en cas de desconnexió accidental. En aquest darrer escenari, aquests respiradors compten amb una autonomia addicional de 36 minuts.
Els respiradors dissenyats per QEV Technologies es poden controlar mitjançant ordinadors amb el sistema operatiu Windows. A més, han estat programats mitjançant el software de codi obert Covid Patient Tracker. Aquest programa permet connectivitat remota i no requereix cap configuració prèvia. Així, es pot utilitzar immediatament sense necessitat de configuració. Addicionalment, el sistema del Q-Vent permet el control i monitoratge d’un nombre il·limitat de respiradors simultàniament. D’aquesta manera es redueixen els temps de supervisió per part del personal sanitari.
Dr. José M. Guerra: “Volem que aquest projecte sigui útil a les UCIs d’arreu del món”
El doctor José M. Guerra, metge i investigador a l’Hospital de Sant Pau i coordinador del projecte, afirma que “des de Sant Pau donem suport a aquesta iniciativa per lluitar contra la Covid-19. Creiem que és necessari ajudar als països emergents amb capacitats econòmiques inferiors a les d’Europa”. Per això, diu Guerra, “col·laborem amb QEV Technologies perquè aquest respirador sigui útil a les UCIs d’arreu del món”.
Per la seva part, Miguel Valldecabres, CEO de QEV Technologies, explica que “des del començament de l’epidèmia vàrem assumir el repte de desenvolupar un sistema portàtil de baix cost que pogués arribar a tots els racons del món”. Especialment, segons Valldecabres, “a aquells països emergents on la Covid-19 podria tenir greus efectes, ja que la majoria de pacients no tindran accés als respiradors”.