Consorci de Formació Professional d'Automoció

Maria Teresa Casanovas, durant la seva intervenció a l'Advanced Factories 2022
Maria Teresa Casanovas, durant la seva intervenció a l’Advanced Factories 2022 | ADVANCED FACTORIES

L’Advanced Factories 2022 va tancar les portes exactament fa una setmana. Per això, és bon moment per fer balanç d’una sisena edició que ha batut tots els rècords d’assistència anteriorment obtinguts. Entre el 29 i el 31 de març, 20.654 congressistes van visitar el Centre de Convencions Internacional de Barcelona. En aquest espai, els assistents van poder descobrir les darreres solucions industrials en automatització industrial, robòtica i intel·ligència artificial. Enguany s’han superat les xifres d’assistència prèvies a la pandèmia, amb 351 empreses expositores.

A més 295 experts internacionals han participat en l’Industry 4.0 Congress, l’espai de l’Advanced Factories especialment dedicat a la Indústria 4.0. Un d’aquests experts va ser Maria Teresa Casanovas, directora del Consorci de Formació Professional d’Automoció, que el dijous passat va participar en una taula rodona sobre l’escletxa digital. En total, l’Advanced Factories 2022 ha generat un impacte econòmic de 43 milions d’euros per a la ciutat de Barcelona.

«Europa ha entès que hem de replantejar la cadena de subministrament»

Albert Planas, director general de l’Advanced Factories

Un dels objectius de l’Advanced Factories 2022 ha estat posar el focus en la necessitat de comptar amb una indústria propera, més competitiva i sostenible. En aquest sentit, s’ha destacat la necessitat de relocalitzar la producció i situar a Europa els grans centres d’innovació. Sobre aquest fet, Albert Planas, director general de l’Advanced Factories, explica que «Europa ha entès que cal replantejar la cadena de subministrament». Per això, Planas afirma que «relocalitzar la nostra indústria és un requisit ineludible per abastir amb un menor impacte ambiental». Tanmateix, per assolir aquest propòsit, el director de la fira destaca la necessitat de comptar amb «fàbriques avançades, automatitzades i robotitzades».

Addicionalment, Albert Planas ha remarcat la importància que el nostre continent tingui una indústria de semiconductors desenvolupada. Per això, ha celebrat que «juntament amb els fons NextGeneration, acabin d’anunciar ajudes per establir fàbriques de semiconductors». Aquest tipus d’instal·lacions, en la seva opinió, són determinants per «garantir la producció industrial de milers de béns de consum al territori de la Unió». Per la seva part, Joaquín Gómez, responsable de desenvolupament de negoci de la companyia ITAInnova, recorda l’impacte de la crisi de microxips en l’automoció. «La nova mobilitat tindrà un impacte en el sector de l’automoció, tant en les fàbriques de vehicles com en les de components», comenta. Per aquesta raó, avisa que «la crisi dels microxips ha posat de manifest que no tenim la cadena de valor dels components necessària per fer front a la mobilitat del futur».

El Consorci, protagonista a l’Advanced Factories 2022

Pel que fa a l’àmbit de l’automoció, un dels moments destacats de l’esdeveniment va ser la participació en l’Industry 4.0 Congress de Maria Teresa Casanovas, directora del Consorci de Formació Professional d’Automoció. Casanovas va ser una de les integrants de la taula rodona ‘Reskilling y Upskilling: Implicar al Talento’. La xerrada va establir un debat sobre els aspectes claus del reciclatge professional i la bretxa digital. Els ponents també van compartir diferents estratègies, metodologies i experiències per a afavorir l’adquisició de les noves capacitats que necessita l’automoció actual.

Durant la seva intervenció, la directora del Consorci va explicar la tasca que aquest òrgan porta a terme per dissenyar i desenvolupar una oferta formativa innovadora i alineada amb les darreres tendències del sector. Aquesta feina permet la Formació Professional esdevenir una palanca de canvi i adaptació dels perfils professionals que requerirà la indústria en el futur. A més, el Consorci de Formació Professional d’Automoció facilita la capacitació especialitzada, minimitzant les barreres d’entrada a un sector tan estratègic com és l’automoció.

L’Advanced Factories 2022 ha explorat les tecnologies més disruptives

L’Advanced Factories 2022 és un dels grans aparadors tecnològics d’Europa. Per això, l’organització no ha perdut l’oportunitat de mostrar el potencial de les grans innovacions que estan cridades a marcar el full de ruta del desenvolupament industrial. Així doncs, innovacions com la intel·ligència artificial, el 6G o el metavers han tingut una gran exposició durant l’esdeveniment. Igualment, a l’Advanced Factories es van donar a conèixer les darreres innovacions en sistemes d’automatització industrial, robòtica, fabricació additiva o la Internet de les coses, entre moltes altres tecnologies.

En total, van participar un total de 351 firmes expositores. Per exemple Accenture, Omron, Siemens, entre molts altres referents industrials i tecnològics, van compartir amb la ciutat de Barcelona les seves novetats més disruptives que permetran fer de les fàbriques instal·lacions més avançades, tecnificades i eficients. L’organització de l’Advanced Factories ha fet un balanç molt positiu de l’edició d’enguany, destacant la seva contribució a la recuperació del mercat industrial i a la reactivació de les vendes de moltes empreses de l’Estat.