Consorci de Formació Professional d'Automoció

Campus FPCAT-UPC

El campus FPCAT-UPC de la Mobilitat Sostenible de Martorell acaba de presentar els seus primers cursos per aquest 2023. Sota els paraigües de la Universitat Politècnica de Catalunya -Barcelona Tech, arrenca així uns programes formatius especialitzats que han de preparar els treballadors de l’automoció pels reptes de la nova indústria 4.0 i la digitalització.

De moment, ja s’han presentat les tres primeres ofertes formatives. En primer lloc, s’aprofundirà en “Tecnologies del vehicle connectat”. En aquest cas, es tracta de conèixer i desenvolupar diferents tecnologies per millorar la connectivitat dels vehicles. El treballador haurà d’identificar els avanços del sector i veure les seves funcionalitats actuals i futures.

Les classes començarien al 30 de gener i estan indicades pels titulats tècnics superiors de la família professional de la informàtica i comunicacions, electricitat i electrònica. També està pensat pels que tinguin certificat de professionalitat de nivell 3 en aquests camps o llicenciats i màsters en aquestes matèries.

Gestionar la ciberseguretat en diferents sistemes de control del vehicle

La segona aula serà la de: “Ciberseguretat per a vehicles“. En aquest cas, l’objectiu és saber gestionar la ciberseguretat en diferents unitats i sistemes de control del vehicle. D’aquesta forma, el professional haurà de saber validar, des de l’anàlisi i l’avaluació, les necessitats de ciberseguretat al vehicle en un context de mobilitat intel·ligent. A más, haura d’identificar i aplicar les normatives vigents.

En total, seran 240 hores formatives que començaran al febrer. També està pensat per a tècnics superiors d’FP, màsters equivalents o professionals del nivell 3, sobretot en informàtica i electrònica. Es requereixen coneixements en programació d’ordinadors, sistemes operatius, virtualització i base de dades.

Planificar i desenvolupar projectes de robòtica i automatització

Finalment, s’impartirà el curs: “Robòtica i automatització per a l’automoció“. L’objectiu general dels estudis serà planificar i desenvolupar projectes de robòtica i automatització industrials a l’àmbit de l’automoció. El professional haurà de conèixer tant els robots tradicionals com els emergents i aplicar metodologies i tecnologies de visió artificial i per computador.

El curs inclourà quatre mòdols amb una durada total de 200 hores. Sobretot, està pensat per a enginyers electrònics, mecànics, informàtics o derivats de l’automoció, com per a Tècnics superiors d’FP i professionals de nivell 3.

Després d’una exhaustiva revisió de l’oferta formativa per professionals de l’automoció a Catalunya, s’han seleccionat aquests primers cursos de 2023. L’oferta està 100% subvencionada i no té cap cost per a les empreses o participants. Tanmateix, les places són limitades. Per als interessats, ja s’ha obert el període d’inscripció.

Adaptar els models formatius a les noves necessitats laborals

En els últims anys, la indústria 4.0 ha possibilitat un nou paradigma dins dels processos de producció. L’augment de l’automatització i la digitalització contínua ha canviat el panorama tradicional de les fàbriques. A més, l’automoció ha patit canvis estructurals radicals dins del sector, com les noves normes d’emissions, la descarbonització o la connectivitat. Tot això ha fet que sigui més necessari adaptar els models formatius a les noves necessitats laborals.

En aquest context neix el Campus FPCAT-UPC de la Mobilitat Sostenible de Martorell. Tant l’empresa com els experts del sector han calibrat quines necessitats eren més urgents cobrir per la indústria de l’automoció a Catalunya. Aquests primers cursos de 2023 mostren la necessitat d’adaptar-se permanentment a les noves competències.