Consorci de Formació Professional d'Automoció

Un nou hub d’electromobilitat continua essent la principal via de reindustrialització per a la fàbrica de la Zona Franca | NISSAN

La comissió per la reindustrialització de Nissan Barcelona va mantenir el passat divendres la seva setzena reunió. En aquesta sessió, van avançar en la definició del pla per establir un hub d’electromobilitat, projecte liderat per la companyia catalana QEV Technologies. Les bases de la iniciativa del hub ja varen ser aprovades en la reunió anterior, celebrada el 29 de desembre de 2021.

En la reunió de divendres es va discutir la futura configuració de l’espai que el hub ocuparà a la planta de Nissan a la Zona Franca de Barcelona. Aquesta configuració estableix que les noves instal·lacions ocuparan la major part de la planta de Nissan, incloent-hi les dues línies de producció. A més, QEV Technologies es reservaria altres espais per portar a terme projectes logístics impulsats pel hub. També es reservaran espais de la fàbrica a altres iniciatives de reindustrialització.

La comissió continua treballant en la resta de projectes de reindustrialització

D’altra banda, la sessió de divendres va servir per debatre el futur del Centre Tècnic Europeu de Nissan, així com de la resta d’iniciatives de reindustrialització per les diferents instal·lacions de Nissan a Barcelona. Pel que fa al Centre Tècnic Europeu, situat també a la Zona Franca, en un principi no es veurà afectat pel tancament.

Quant als projectes de reindustrialització de les fàbriques a Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixac, la comissió ha informat que encara s’estan tancant els detalls de les operacions. En aquest sentit, el grup de treball s’ha mostrat convençut que es podran trobar opcions beneficioses per totes les parts. Segons el calendari establert, al març tindrà lloc la fase final de negociació entre els membres de la mesa sobre el futur dels actius de Nissan, les condicions de contractació dels treballadors i la disponibilitat d’ajuts públics. La finalitat d’aquestes reunions serà arribar a un acord abans que finalitzi el primer trimestre del 2022.

«Seguim treballant per garantir les millors opcions pel hub d’electromobilitat de QEV Technologies»

Natàlia Mas i Guix, directora general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya

Segons la directora general d’Indústria, Natàlia Mas i Guix, «avancem en la configuració de l’espai de la Zona Franca per garantir les millors opcions pel projecte del hub d’electromobilitat de QEV Technologies». Així doncs, Mas afirma que «el treball de reindustrialització avança cap a la generació d’ocupació global». Alhora, la directora general d’Indústria ha indicat que «busquem que els projectes complementaris puguin crear sinergies amb el hub».

Per la seva part, el responsable de les Operacions Industrials de Nissan a Espanya, Frank Torres, assegura que «és el moment que, entre tots, concretem el desplegament del projecte del hub a la Zona Franca, així com la solució de reindustrialització per les fàbriques de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca». Per això, Torres ha demanat que la comissió «prengui les decisions finals per no llargar més el procés».

La pròxima reunió de la comissió tindrà lloc el febrer

A banda de Natàlia Mas i Guix i Frank Torres, la reunió de divendres va comptar amb la participació de la resta de membres de la Comissió: el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos; el director d’Operacions i representant de Nissan a la Comissió, Josep Maria Monllor; el secretari general d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Raül Blanco; el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro; i membres de les quatre organitzacions sindicals amb representació als Comitès d’empresa dels centres de Nissan a la Zona Franca, Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca i NDS. Finalment, la consultora KPMG va estar representada per Ignacio Crespo, director d’Estratègia i Transformació.