Consorci de Formació Professional d'Automoció

QEV Technologies és un fabricant d'automòbils elèctrics i components d'electromobilitat
QEV Technologies és un fabricant d’automòbils elèctrics i components d’electromobilitat | NISSAN

La comissió per la reindustrialització de Nissan Barcelona, integrada per la representació dels treballadors, les administracions públiques, la direcció de Nissan, i la consultora KPMG, va mantenir el passat dijous 29 de desembre la seva quinzena reunió. En aquesta sessió, el grup de treball va validar el projecte per crear un hub d’electromobilitat a les instal·lacions de Nissan a la Zona Franca. Aquesta iniciativa, liderada pel fabricant d’automòbils elèctrics QEV Technologies, ja va ser presentada davant la comissió el passat 17 de desembre. Es tracta de la mateixa empresa que, fins ara, liderava el projecte de reindustrialització per la planta de Sant Andreu de la Barca. Tanmateix, la negativa de GWM a ocupar la fàbrica de la Zona Franca ha situat el projecte de QEV Technologies com a prioritari, també en aquestes instal·lacions.

Així doncs, el nou hub d’electromobilitat ocuparia les dues línies de Nissan destinades a la producció d’automòbils. En aquest sentit, la Comissió analitzarà amb QEV Technologies les necessitats d’espai i recursos per concretar el seu projecte. Això permetrà veure si les instal·lacions de la Zona Franca podrien acollir altres iniciatives complementàries.

El hub d’electromobilitat esdevé l’opció prioritària per reindustrialitzar les instal·lacions de Nissan a la Zona Franca de Barcelona

D’aquesta manera, la comissió ha establert com a prioritari el projecte de creació d’un hub d’electromobilitat a Nissan Zona Franca. Tot i això, el grup de treball continua estudiant totes les opcions que hi ha a la taula per reindustrialitzar les plantes de Nissan a Barcelona. Per això, la comissió va tornar a analitzar la proposta presentada per l’empresa belga Punch, orientada també a la planta de la Zona Franca. En la sessió del passat dijous, doncs, es va decidir mantenir aquesta iniciativa com a opció alternativa, però en cap cas descartada.

D’altra banda, la taula de treball ha seguit avançant amb les negociacions per reindustrialitzar les plantes de Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixac. Pel que fa a la primera, QEV Technologies continua sent la principal alternativa, tot i ser també l’opció prioritària a la Zona Franca. Alhora, el fabricant barceloní de vehicles elèctrics Silence continua liderant les negociacions per reindustrialitzar el centre de Montcada i Reixac. Tots dos projectes, assegura la comissió, es troben en una fase de negociació molt avançada, només a l’espera de concretar els últims detalls.

«Volem prioritzar indústria vinculada al sector de la mobilitat sostenible i ajudar a impulsar projectes com el Hub i Silence»

Natàlia Mas, directora general d’Indústria de la Generalitat

La directora general d’Indústria de la Generalitat i membre de la comissió, Natàlia Mas, ha destacat que «volem prioritzar indústria vinculada al sector de la mobilitat sostenible i ajudar a impulsar projectes com el Hub i Silence, que són estratègics per a l’economia de Catalunya». Malgrat això, no ha descartat «que puguin concretar-se altres projectes complementaris, que en conjunt maximitzin l’ocupació i el valor afegit».

Per la seva part, el responsable de les Operacions Industrials de Nissan a Espanya, Frank Torres, ha traslladat el compromís per «seguir avançant per concretar els diferents projectes que aporten una clara solució industrial d’ocupació i futur per a la reindustrialització de les plantes de Nissan a Barcelona».

A més de Natàlia Mas i Frank Torres, la darrera trobada de la comissió van comptar amb la participació d’Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat; Raül Blanco, secretari general d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria; Carles Prieto, subdelegat del govern espanyol a Catalunya; Sergio Alcaraz, director d’Enginyeria i representant de Nissan a la comissió; Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB); i membres de les quatre organitzacions sindicals amb representació als Comitès d’Empresa dels centres de Nissan a la Zona Franca de Barcelona, Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca i NDS. Per la seva part, la consultora KPMG ha comptat amb la participació d’Ingnacio Crespo, els eu director d’Estratègia i Transformació.

La pròxima reunió de la comissió està prevista el 21 de gener.