Nissan contempla la possibilitat de mantenir actius el Centre Tècnic Europeu de Nissan a Barcelona (NTCE Spain) i la Direcció de Compres. Aquest anunci ha arribat durant la primera consulta amb els representants dels treballadors el passat dimarts 30 de juny. En aquestes reunions, empresa i sindicats negociaran la decisió de tancar les instal·lacions de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca.

A la primera reunió, Direcció de Nissan Motor Ibèrica (NMISA) i representants dels treballadors també van pactar la calendarització de les pròximes sessions. A més, la companyia d’automoció ha expressat la seva voluntat de comptar amb la participació de les administracions públiques. D’altra banda, ha traslladat als representants dels treballadors el seu desig que contribueixin a avançar amb les negociacions.

El Centre Tècnic Europeu de Nissan, un centre d’enginyeria de referència

El Centre Tècnic Europeu de Nissan a Barcelona és un dels dos centres de desenvolupament tècnic de Nissan a Europa. Creat el 1968, desenvolupa la seva activitat en tres àmbits:

  • Desenvolupament total de vehicles industrials lleugers.
  • Adaptació dels motors Dièsel de l’Aliança amb Renault a tots els vehicles de Nissan.
  • Realització d’assajos de desenvolupament de tots els models fabricats a Europa i Rússia, així com l’adaptació al mercat europeu dels vehicles fabricats a altres plantes.

L’anunci del possible no tancament del NTCE i la Direcció de Compres de Nissan arriba poc després que l’empresa d’automoció confirmés que mantindrà obert el seu magatzem de recanvis del Prat de Llobregat.

Chakir El Homrani: “Estem davant l’ERO més gran que ha viscut el país”

Malgrat la voluntat de Nissan de mantenir oberts aquestes instal·lacions, el tancament de les fàbriques tindria un gran impacte socioeconòmic a Catalunya. Segons ha estimat la mateixa companyia japonesa, el tancament de les tres plantes podria afectar a 16.525 persones. El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha qualificat aquest escenari com “l’ERO més gran que ha viscut el país”.

La xifra aportada per Nissan dista de la dels sindicats, que calculen la pèrdua d’uns 20.000 llocs de treball. En qualsevol cas, El Homrani ha declarat que el seu departament treballarà de manera “proactiva” per minimitzar l’impacte del tancament de les fàbriques.