Consorci de Formació Professional d'Automoció

S'espera que les vacunacions i el turisme siguin els impulsors de la recuperació econòmica
S’espera que les vacunacions i el turisme siguin els impulsors de la recuperació econòmica | CAMBRA BARCELONA

 

La Cambra de Comerç de Barcelona espera un creixement del PIB d’un 6% el 2021 i del 6,1% el 2022. Així ho indica un informe elaborat conjuntament entre la Cambra de Comerç i la Universitat de Barcelona. L’estudi, que analitza la conjuntura catalana del primer trimestre de 2021, preveu de cara a l’any vinent una recuperació econòmica fins als nivells anteriors a la Covid-19. Tanmateix, la Cambra afirma que, perquè aquestes estimacions es compleixin, s’han de donar certes condicions. Principalment, accelerar el ritme de vacunacions, estimular el turisme i agilitzar els ajuts directes a la demanda.

Aquestes perspectives positives contrasten amb les dades econòmiques del primer trimestre. De fet, la Cambra de Comerç valora els tres primers mesos de 2021 com a «pitjor de l’esperat». La causa, principalment, ha estat la tercera onada del coronavirus, que provocaria un descens de l’economia de dues dècimes. Tot i això, la Cambra espera una recuperació econòmica en aquest segon trimestre de l’any. Les causes: l’acceleració de les vacunes i les bones prediccions respecte del turisme de cara a l’estiu. A més, en aquest període començaran a fer-se notar els efectes dels fons europeus NextGenerationEU per la reconstrucció. En total, l’informe prediu un creixement de l’economia del 15,5% en el segon trimestre respecte del mateix període de 2020.

El turisme i la indústria, les principals causes de la recuperació econòmica

Segons l’estudi de la Cambra de Comerç, la recuperació del turisme aquest estiu, juntament amb la recuperació de l’activitat industrial, seran les dues principals causes de la recuperació econòmica. Pel que fa a la indústria, la seva millora es veurà fomentada per un esperat increment a les exportacions, que ja al febrer van créixer un 6,4%. Tot plegat ha provocat que les perspectives empresarials millorin un 7,7% en el segon semestre, segons l’Indicador de Confiança Empresarial. En aquest sentit, els sectors de l’hostaleria i el transport són els que més han incrementat aquestes previsions. Els segueixen els àmbits del comerç i els serveis, amb previsions no tan bones però igualment positives. La indústria i la construcció en canvi, tenen unes previsions de creixement més moderades, després del fort creixement experimentat durant els darrers trimestres.

D’altra banda, el nombre d’empreses a Catalunya va créixer el març per segon mes consecutiu. Així, se n’han enregistrat 238.360, 1.440 més que al mes de febrer. Tanmateix, Joan Ramon Rovira, director del Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç, ha destacat «el nombre d’empreses que s’han deixat de crear en comparació amb el 2019». Concretament, aquesta reducció del volum empresarial arriba al 8,6%.

El creixement econòmic no es trasllada al mercat laboral

Pel que fa a l’ocupació, les previsions de la Cambra de Comerç no són tan positives. Així doncs, l’any 2021 es preveu un creixement interanual del 3,8%. Aquesta millora ha estat motivada, entre altres factors, per la relaxació de les mesures prèvia a la Setmana Santa. Malgrat això, el nombre efectiu d’assalariats (ignorant les persones afectades per un ERTO) és de 2,6 milions de persones. Aquesta xifra encara es troba lluny de les obtingudes abans de la pandèmia, essent un 7,2% menor en relació amb el 2019.

Pel que respecta a la taxa d’atur, l’allargament dels ERTO permetrà contenir-la en un 13,5% aquest 2021. De cara al 2022, s’espera que aquesta xifra baixi cap al 12,7%. Serà a partir d’aquest any, segons les previsions de la Cambra de Comerç, quan els nivells d’ocupació assoleixin volums semblants als d’abans de la Covid-19. No obstant això, Mònica Roca, presidenta de la Cambra, avisa que aquesta recuperació arribarà en funció de diversos factors. A tall d’exemple, l’assoliment de la immunitat de grup, la millora a les dades del turisme, o un increment generalitzat del consum dins les famílies catalanes.