Georgina Comas amb un dels estudiants de Comastech Centre Politècnic
Georgina Comas amb un dels estudiants de Comastech Centre Politècnic | PERE DURAN/NORDMÈDIA

Diversos sectors tecnològics i industrials de les comarques gironines estan experimentant una falta de treballadors i treballadores. Això assegura el Diari de Girona en un article publicat a finals d’octubre. D’aquesta manera, indústries com el metall o la mecànica industrial tenen dificultats per trobar potencials treballadors amb la formació adequada. Aquesta circumstància ha empès algunes empreses a formar els seus treballadors. N’és un exemple TM Comas, que l’any 2019 va decidir fundar el Comastech Centre Politècnic.

Estratègies com aquesta neixen de la necessitat per fer front una situació, s’ha arribat a una situació aparentment contradictòria: un alt nivell d’atur juvenil per un costat i, per l’altre, un gran nombre de companyies que cerquen professionals. Una de les principals causes d’aquest fet és el desprestigi al qual s’ha vist exposada la Formació Professional a Catalunya. A més, existeix una descoordinació entre el nombre de places existents, les places que demandaven els estudiants, i les que realment necessita el mercat laboral. Això ha creat una sèrie de necessitats formatives i competencials al teixit industrial català, i més concretament al sector de l’automoció.

«No aconseguíem trobar personal jove i una mica format»

Georgina Comas, gerent adjunta de TM Comas

Com a conseqüència d’aquesta situació, l’empresa de Blanes TM Comas, amb més de seixanta anys d’experiència al sector de l’enginyeria mecànica i de superfícies, va fundar el Comastech Centre Politècnic. La seva adjunta a la gerència, Georgina Comas, relata per què van prendre aquesta iniciativa. «Vam decidir fer-ho, perquè com a empresa del sector de metall quan intentàvem trobar personal, sobretot jove i una mica format, no ho aconseguíem», explica.

Es tracta d’unes instal·lacions amb unes dimensions de 1.000 m². Del total d’aquest espai, 600 m² estan ocupats per un taller multidisciplinari, amb equipament de mecatrònica, mecànica, soldadura, muntatge i un laboratori. La resta del centre consta d’aules, una biblioteca, una aula d’informàtica i altres espais docents. El Comastech Centre Politècnic ofereix un doble grau superior en Fabricació Mecànica i Mecatrònica Industrial. A més, s’hi imparteixen diversos cursos de formació ocupacional subvencionats per diverses institucions i entitats locals i comarcals.

Com s’ha arribat a aquesta situació?

En aquest context, el Diari de Girona cita una entrevista feta el setembre a Xavier Serra, director de l’Institut Salvador Espriu de Salt. Aleshores, Serra posava el focus sobre la manca de places per cursar estudis d’FP. En aquest sentit, explicava que «en instituts com el nostre un 60 o un 70% dels alumnes que acaben quart d’ESO volen fer un cicle; i si no tenen plaça els estem enviant a fer uns batxillerats no desitjats».

A aquestes paraules, Georgina Comas afegeix un altre factor causant de l’actual circumstància: l’oferta formativa no només ha de ser suficient, sinó que també s’ha d’adaptar a les necessitats de les empreses. Així, considera que el que «els joves volen estudiar no es correspon amb el que les empreses necessitem de veritat». Per això, durant la primera edició del doble grau de Fabricació Mecànica i Mecatrònica Industrial, els docents del Centre Politècnic es trobaven «amb alumnes que es venien a reciclar provinents d’altres estudis».

El centre Comastech Centre Politècnic ofereix formació pràctica i equivalent als estudis universtiaris

Per tot això, la gerent de TM Comas defensa que cal fer més difusió sobre les oportunitats laborals que pot generar la Formació Professional. Segons indica, el doble grau que ofereix el Comastech Centre Politècnic té un nivell equivalent a un estudi universitari, però amb un enfocament «molt més pràctic». Es tracta, doncs, d’un grau superior d’FP «que equival als tres primers anys d’un grau universitari», afegeix.

Finalment, Georgina Comas apunta que aquest enfocament més pràctic respecte d’un grau universitari «és el que volem les empreses, perquè són treballadors que coneixen millor la realitat del que és la indústria». Llegeix l’entrevista completa al lloc web del Diari de Girona.