La startup catalana Indeep Vision ha creat una tecnologia de visió artificial amb aplicacions industrials. D’aquesta manera, el nou software permetrà automatitzar processos industrials que, fins ara, requerien la supervisió humana. Gràcies al deep learning i la intel·ligència artificial, la nova solució d’Indeep Vision permet optimitzar el rendiment dels robots industrials. Aquesta tecnologia, a més, permetrà automatitzar tasques especialment monòtones i perilloses per als operaris, com ara el control de qualitat o el guiatge dels robots.
Indeep Vision ha sigut beneficiària dels ajuts Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Aquesta dotació de 75.000 euros ha possibilitat impulsar la tecnologia en la fase inicial de la companyia.
«La nova tecnologia és genèrica, molt ràpida d’instal·lar i no necessita configuració»
Jordi Vallès, CEO d’Indeep Vision
Segons Jordi Vallès, CEO d’Indeep Vision la nova tecnologia «és genèrica, molt ràpida d’instal·lar i no necessita configuració». Per això, afirma que «sigui quin sigui el producte que es fabrica inspeccionarà cada unitat i permetrà descartar les que no siguin comercialitzables». En la seva opinió, aquesta capacitat de generalitzar és «un dels grans avantatges de la visió artificial basada en intel·ligència artificial».
Pel que fa a la digitalització dels processos industrials, Jordi Vallès reconeix que «el seu punt feble és la visió artificial perquè mai no ha acabat de funcionar bé». En aquest sentit, el CEO d’Indeep Vision destaca que el deep learning pot revertir aquesta situació. Aquesta tecnologia indica, ofereix «la mateixa o major fiabilitat que una persona i la seva capacitat de comprensió de la imatge, de tal manera que permet automatitzar coses que fins ara no es podien fer».
En aquest sentit, Vallès assegura que «gràcies a la intel·ligència artificial el sistema pren decisions automàtiques i és capaç de detectar quan hi ha dubtes i en guarda la imatge». Mitjançant aquestes imatges, la intel·ligència artificial va aprenent contínuament per a detectar petits canvis i adaptar-s’hi. D’altra banda, l’aplicació de la IA «estalvia la tasca de supervisió de l’ull humà enmig de processos industrials que poden ser perillosos per la seva integritat física».
Indeep Vision, pionera i referent de la visió artificial a Catalunya
Indeep Vision és una stratup pionera en la visió artificial a Catalunya. Segons explica Jordi Vallès, es tracta d’una tecnologia que, fins ara, «s’acostuma a importar dels Estats Units o Alemanya». Tanmateix, la companyia va començar a impulsar aquesta tecnologia a Catalunya, en part gràcies als ajuts Startup Capitol d’ACCIÓ, que rep des del 2020. En paraules del seu CEO, aquesta subvenció els ha permès «contractar talent, guanyar visibilitat i tenir la tranquil·litat necessària per poder desenvolupar i validar la tecnologia».
Pel que fa a la seva tecnologia, Vallès comenta que la van estar validant al llarg del 2021. En aquest període, la van integrar en els processos industrials de diverses empreses. Per exemple, Hipra al sector farmacèutic; o Tadesan a la indústria de la injecció de plàstics.
Fundada a Olot el 2019, Indeep Vision traslladarà pròximament la seva seu a Riudellots de la Selva (La Selva). Durant aquest 2022 també preveu ampliar la plantilla fins als cinc treballadors i duplicar la seva facturació.