Consorci de Formació Professional d'Automoció

Els consellers d'Educació (esquerra) i Empresa i Treball (al mig) durant la presentació de la nova oferta d'FP
Els consellers d’Educació (esquerra) i Empresa i Treball (al mig) durant la presentació de la nova oferta d’FP

El Govern ha presentat una oferta integrada d’FP amb una inversió de 726,6 milions d’euros. En total, aquest finançament permetrà incrementar les places de Formació Professional en un 34%, arribant fins a 413.373. D’aquesta xifra, 23.568 corresponen a certificats de professionalitat, 147.805 a formació i 242.000 a formació continuada.

Segons el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, «estem davant d’un nou model d’FP, una formació professional connectada amb el territori i el teixit productiu, una eina per l’equitat i la inclusió social i laboral dels joves del país». Per això, destaca la necessitat «d’una FP com a via d’èxit per una incorporació al món laboral, com a primera tria per molts i moltes joves».

«Aquesta integració situarà l’FP com un element transformador i tractor dels canvis que ha de viure el nostre teixit socioeconòmic»

Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball

Per la seva part, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, assegura que aquesta nova oferta fa d’FP «un element transformador i tractor dels canvis que ha de viure el nostre teixit socioeconòmic». El conseller explica que els nous cursos estan planificats «amb una perspectiva de conjunt del sistema». És a dir, elaborada de manera «flexible, per adaptar-se ràpidament i àgil a la realitat; i participat, concertat i amb diàleg permanent amb tots els agents». En definitiva, conclou que «aquesta ha de ser la legislatura de l’FP».

En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball comenta que «el context demana noves habilitats, nous coneixements i noves competències professionals». Per això, Roger Torrent afirma que «l’FP és la via per aconseguir-ho i oferir oportunitats a les persones que volen inserir-se o mantenir-se al món laboral». Posteriorment, el conseller ha reivindicat els esforços del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a reforçar la presència de l’FP a Catalunya. Així, constata que «s’han duplicat el pressupost, els itineraris formatius i el nombre de places». A més, el Consorci de Formació Contínua de Catalunya (CFCC) ha vist incrementat el seu pressupost en un 244%, arribant als 82,6 milions d’euros.

La nova oferta d’FP estarà integrada en una finestreta única

L’actual oferta d’FP s’englobarà en una finestra única, al portal web fp.gencat.cat. En aquesta pàgina es podrà trobar tota la informació sobre diferents àmbits: sistema educatiu, laboral i formació al llarg de la vida. Addicionalment, s’ha elaborat un manual de suport per a les persones professionals orientadores. L’objectiu d’aquest document és acompanyar els formadors i formadores en la construcció del seu itinerari professional. Gràcies a aquestes eines, es podran relacionar les ocupacions amb l’oferta formativa corresponent, ja sigui de certificats com de títols de Formació Professional.

L’Agència FPCAT serà l’encarregada de coordinar la nova oferta d’FP. Es tracta d’un organisme on hi són presents tots els nivells de l’Administració, els agents socioeconòmics i les empreses del país. En total, té 2.405 punts d’informació i orientació, així com 16.974 persones docents formadores i expertes.

El doble vessant de la nova oferta d’FP per al curs 2022-2023

L’ampliació de l’oferta d’FP tindrà un doble vessant, tant en l’àmbit educatiu com en el professional:

  • Pel que fa a l’àmbit educatiu, el curs 2022-2023 comptarà amb 276 grups nous: 33 en els Programes de Formació i Inserció (PFI); 6 en Itineraris Formatius Específics (IFE); 18 en FP de grau bàsica; 128,5 en grau mitjà; 51,5 en grau superior; i 39 en cursos d’especialització. Seran un total de 5.318 grups repartits a tot el territori. Una altra novetat en aquest àmbit és la nova mesura per garantir que l’alumnat de 4t d’ESO tingui plaça al cicle de grau mitjà als àmbits professionals que hagi sol·licitat.
  • A l’àmbit laboral, amb la nova oferta d’FP es buscarà capacitar les persones per millorar el seu perfil professional i afavorir la seva inserció laboral. Alhora, la nova oferta ha estat dissenyada seguint les necessitats dels diferents sectors productius. En total, el nou curs veurà incrementat en un 103% el nombre de places oferides pel SOC i el CFCC, passant de 131.041 a 265.568.

Una oferta formativa adaptada i compromesa amb els nous reptes socials

Aquest increment de l’oferta formativa s’executarà segons els tres pilars prioritaris per la Unió Europea: l’economia digital, l’economia verda i l’atenció a les persones. D’altra banda, les noves formacions fomentaran les llengües estrangeres. Per això, el Departament d’Educació posarà en marxa de cara al curs vinent un nou pla pilot amb mesures en aquest respecte. Per exemple, l’increment del 20% de les hores lectives en idiomes, recursos addicionals de persones auxiliars de conversa i per la realització d’estades a l’estranger per millorar la competència lingüística.

Com a altra novetat, un 25% dels nous grups d’FP estaran adreçats a joves en situació de vulnerabilitat. Paral·lelament, s’incrementarà el nombre de persones orientadores als centres formatius.

Finalment, durant el curs 2022-2023 el Departament d’Educació encetarà sis itineraris formatius per formar als docents en habilitats digitals. Màrqueting i comunicació digital, tecnologies aplicades a les metodologies didàctiques, intel·ligència artificial… La finalitat és que el 100% dels docents d’FP de Catalunya puguin accedir durant tot el 2022 a aquestes formacions dintre d’una plataforma en format obert 24 h, amb l’acompanyament d’una persona tutora que farà de guia.

Si vols més informació sobre la nova oferta integrada d’FP per al curs 2022-2023, pots trobar tots els detalls en aquest document.