El Palau Reial de Pedralbes ha acollit el I Congrés de la Formació Professional de Catalunya. Més de 300 persones van acudir a l’acte, on es van tractar diversos eixos referents a la Formació Professional. Un d’aquests eixos, la possible posada en marxa de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya de cara a l’any 2020. D’altra banda, es va expressar l’aposta cap a un model d’FP integral i transversal, centrat a les necessitats de les persones. Igualment, es va reconèixer la importància de les empreses com a agents formatius.
A l’acte han participat diverses personalitats polítiques. Entre elles, el President de la Generalitat Quim Torra, així com el vicepresident Pere Aragonès. També van participar-hi Chakir El Homrani, conseller de Treball Afers Socials i Famílies; i Fabian Mohedano, president del Consell Català de Formació Professional. El I Congrés de la Formació Professional de Catalunya ha estat coorganitzat pel Diplocat i el Centre d’Estudis Econòmics i Socials. L’acte, patrocinat per la Fundació Bankia, ha estat una iniciativa de CCOO, UGT, Foment del Treball i PIMEC.
El Congrés de la Formació Professional de Catalunya, espai de debat sobre l’FP
El Congrés de la Formació Professional de Catalunya ha acollit diversos debats sobre l’estat de l’FP. En aquestes xerrades, s’ha parlat sobre les noves necessitats de les empreses a l’era digital. En aquest sentit, també es va aprofundir sobre els models d’orientació, per tal de potenciar el rendiment dels futurs professionals en aquest nou escenari digital. Per tal de trobar respostes a aquest repte, es va fer un repàs sobre els sistemes de Formació Professional a Suïssa i Gran Bretanya.
Les conferències també van girar sobre com la resta d’agents socials poden contribuir a impulsar l’FP. Pel que fa a les empreses i les organitzacions, es va aprofundir sobre la seva implicació per millorar aquest nou model de Formació Professional. I, sobretot, com s’ha de dissenyar el mateix model des de les administracions, per tal que sigui flexible i adaptable a una societat canviant.
El President Torra expressa el compromís del Govern amb la Formació Professional
Al I Congrés de la Formació Professional de Catalunya, el President Quim Torra va reafirmar l’aposta del Govern amb l’FP. Torra ha assegurat que “el nostre objectiu és millorar l’ocupabilitat i la qualitat de vida de les persones i també la competitivitat de les empreses”. A més, ha instat a “treballar perquè totes les persones puguin assolir l’èxit personal i professional en aquest món en canvi continu”. El president també ha destacat la necessitat “d’enfortir la cooperació del sistema educatiu i les empreses per situar l’FP al centre de l’avenç productiu del país”.
Quim Torra també va recordar que la Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals, es troba en procés de desplegament. El seu objectiu és “consolidar i prestigiar l’FP, donant-li valor com a ensenyament adaptable a les necessitats de les persones i del mercat laboral”. En aquest nou marc legislatiu, el president també ha destacat el paper de les empreses dins l’FP. “Necessitem que les empreses ens obrin les portes i prenguin consciència que són una peça clau de l’engranatge formatiu dels alumnes”, ha afegit. Finalment, ha recordat la importància de “conscienciar la societat de la importància de la Formació Professional”. Per aquest motiu, el Govern ha iniciat la campanya Un gir de 174 graus per impulsar la Formació Professional.
Catalunya avança cap a una nova Formació Professional
La Llei 10/2015 esmentada per Torra. Aquesta llei estableix i regula el sistema de formació i qualificació professionals de Catalunya. A més, estableix la creació de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya. El sistema de formació i qualificació professionals de Catalunya està prevista per ser efectiu de cara a l’any 2020. Amb aquesta llei es vol dotar al sistema de Formació Professional d’instruments per tal d’adaptar-la a la realitat actual.
El vicepresident Pere Aragonès va mostrar la voluntat d’atribuir d’impulsar l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya per l’any 2020. D’aquesta manera, expressa Aragonès, “se situarà la Formació Professional al centre”. El vicepresident ha mostrat la intenció de, per l’any 2022, millorar el rendiment acadèmic en un 75% i reduir l’abandonament estudiantil en un 80%. Pere Aragonès també ha mostrat el compromís del Govern perquè “la Formació Professional deixi de ser una segona opció. En canvi, la volem convertir en el veritable motor de competitivitat i treball del país”.