seat-empreses liders

El sector de l’automoció lidera el rànquing d’empreses que més diners generen a Catalunya, amb un clar lideratge de Seat, que dobla el resultat del segon. En total, les empreses amb la seu social a Barcelona i província van generar 286.142 milions d’euros el 2021. Això suposa un increment d’un 11% respecte a 2020, però encara lluny de les xifres prepandèmia.

La diputació de Barcelona ha presentat l’estudi “Estructura Empresarial de la Província de Barcelona” i les xifres parlen per si mateixes. Segons l’estudi, Seat lidera el rànquing total i el d’empreses d’automoció. I en la tercera posició tenim al Grup Volkswagen. Tanmateix, el sector que més diners genera és el químic-farmacèutic, amb una facturació global de 22.554 milions d’euros.

Més de 100.000 societats amb la seu social a Barcelona

En total, hi ha més de 100.000 societats amb la seu social a Barcelona. Tot i això, només 16 tenen un volum de negoci superior als 1.000 milions d’euros. En aquest sentit, la diversificació és tan gran que les 16 empreses només suposen el 12,3% del total de la facturació. Exactament, són 35.218 milions d’euros. Si parlem de les 250 principals, el percentatge només puja al 38.6%.

Com dèiem, l’empresa líder és Seat S.A., amb un volum de negoci de 8.784 milions d’euros. Aquest referent de l’automoció, amb seu a Martorell, pertany al grup Volkswagen i el seu lideratge és absolut. Tant és així que pràcticament dobla al segon, la companyia Lidl Supermercados. L’empresa ubicada a Montcada va facturar 4.398 milions d’euros a 2021.

El Baix Llobregat, una mena de Silicon Valley industrial de la província de Barcelona

Baixant el rànquing ens trobem a Volkswagen Group España, amb 2.953 milions d’euros. El segueixen Bunge Iberica i Nestle Espanya, totes tres inscrites al Baix Llobregat. Bunge és líder mundial en processament d’oleaginoses i productor i proveïdor d’olis, greixos i proteïnes. Per la seva part, Nestle és líder en l’àmbit de l’alimentació.

El gegant de l’alimentació Bon Preu continua la llista amb 1.624 milions d’euros. Continuant la llista, el segueix la farmacèutica Bayer Hispania, radicada a Sant Joan Despí. En total, va assolir els 1.601 milions d’euros a 2021. Per la seva banda, en la posició número vuit trobem la primera empresa tèxtil, Punto Fa, societat de Mango amb seu a Palau-Solità i Plegamans.

Hi ha 8.382 filials a l’estranger d’empreses catalanes, un 3,1% més que el 2019

Tanquen el Top-10 l’empresa química BasfEspaña, amb 1.451 milions d’euros i seu social a Barcelona. Finalment, tenim a Cargill, una empresa que es dedica a proporcionar aliments, productes i serveis agrícoles, financers i industrials a tot el món.

Per altra banda, les empreses catalanes tenen actualment 8.382 filials a l’estranger, un 3,1% més que el 2019. És una de les principals conclusions d’un estudi acabat d’elaborar per l’agència per la competitivitat de l’empresa ACCIÓ. Les més de 8.300 filials catalanes estan ubicades principalment a Portugal, els Estats Units, Mèxic, el Brasil i França.