Lewis Hamilton no va ser l’únic gran triomfador del Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1. I és que l’organització del Circuit de Barcelona-Catalunya va ser tot un èxit des del punt de vista de la seguretat i la prevenció de la Covid-19. El protocol va consistir en l’ús de mascaretes, distància social, grups de treball aïllats i més de 5.000 tests a pilots, mecànics i personal. Es tractà d’un operatiu conjunt entre la Federació Internacional d’Automobilisme (FIA), el RACC i el Circuit de Barcelona-Catalunya.
En un comunicat, el Circuit de Barcelona-Catalunya ha reconegut l’enorme dificultat d’organitzar un Gran Premi de Fórmula 1 en mig de la pandèmia de la Covid-19. “Ni la teoria ni la pràctica eren fàcils”, afirma l’organització del circuit, ja que “un esdeveniment de grans dimensions com aquest genera diversos reptes”. Bona part d’aquests desafiaments, assegura el comunicat, han estat causats per la necessitat “d’aplicar estrictes protocols de per garantir la seguretat de les persones implicades”. Tanmateix, des del Circuit de Barcelona Catalunya ha valorat els resultats del seu protocol anti Covid-19 com “molt positius”.
El protocol contra la Covid-19 del Circuit de Barcelona-Catalunya: tests massius, grups de treball aïllats i mascaretes
Per tal de crear un entorn segur, el Circuit de Barcelona-Catalunya va implementar un estricte protocol de prevenció contra la Covid-19. Aquest protocol va començar amb la realització de 5.467 tests a pilots, equips i personal entre el divendres 7 i el dijous 13 d’agost. A més dels tests, que van ser tots negatius, es van utilitzar mesures de prevenció addicionals. Entre elles, l’ús de mascaretes, la disposició de gel hidroalcohòlic o la constant neteja i desinfecció dels espais del circuit. El Circuit de Barcelona-Catalunya ha qualificat “d’impecable” el treball realitzat “per totes les persones implicades a l’organització”.
D’altra banda, la Dra. Maria Rosa Sala, responsable del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta en Emergències de Salut pública al Vallès Occidental i Vallès Oriental, ha afirmat que “la iniciativa i els protocols de l’organització ens han semblat exemplars”. A més, Sala també ha volgut valorar “la bona coordinació amb les autoritats sanitàries locals”. Per la seva part, Pau Mota, responsable mèdic i de rescat de la FIA, ha destacat “el treball efectiu i coordinat” entre la FIA, el RACC i el Circuit de Barcelona-Catalunya. Això ha permès, segons Mota, “implementar els protocols Covid-19 necessaris” perquè el Circuit de Barcelona-Catalunya fos un espai “segur per la Fórmula 1 i per la comunitat local”.
Al protocol sanitari se li va sumar la prova pilot d’un nou projecte de vigilància als punts d’accés al circuit. Aquest projecte va permetre el reconeixement facial i el control de la temperatura corporal amb càmeres tèrmiques. El sistema de seguretat va estar desenvolupat de manera conjunta entre l’empresa T-Systems i el Departament de Polítiques Digitals, a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya. Lluís Anaya, director d’Innovació i Dades del CTTI, ha destacat “l’agilitat i fiabilitat del sistema”.
Maria Teixidor: “Podem acollir esdeveniments internacionals amb total garantia”
La presidenta del Circuit de Barcelona-Catalunya, Maria Teixidor, ha fet un balanç molt positiu del protocol de prevenció implementat contra la Covid-19. Tanmateix, ha reconegut que “el 30è Gran Premi de Fórmula 1 ha quedat deslluït per l’absència de públic a les grades”.
Malgrat les condicions excepcionals, però, Teixidor ha defensat que “som capaços d’acollir esdeveniments internacionals de primer nivell amb totals garanties”. L’èxit obtingut al Circuit, afirma la seva presidenta, demostra “la bona organització i la implicació de tothom en l’aplicació del protocol”. En aquest sentit, Maria Teixidor ha conclòs desitjant que “el Gran Premi sigui un exemple per molts altres esdeveniments”.