El gran objectiu del Departament d’Empresa i Treball en aquesta legislatura serà «la recuperació de l’activitat econòmica, sense deixar ningú enrere, i la transformació del model productiu per fer-lo més sostenible, actiu, contra la crisi climàtica i adaptat a les noves realitats, situant les persones al centre». Així ho ha assegurat el titular del Departament, Roger Torrent, davant la Comissió d’Empresa i Treball del Parlament de Catalunya. En aquest espai, el conseller també ha explicat el pla d’acció per «alinear els interessos del sector privat amb les necessitats de la societat».
Segons el conseller Torrent, el Govern «abocarà tots els recursos possibles, tant per les organitzacions com les persones treballadores». A més, ho farà «exercint lideratge, amb visió emprenedora, però sempre a través del diàleg, la concertació social, la implicació de totes les parts, perquè el repte és compartit», afirma el titular d’Empresa i Treball. En aquest sentit, Torrent assegura que caldrà «implicar la majoria del teixit productiu i de les nostres treballadores».
D’altra banda, Roger Torrent ha justificat la nova estructura del seu Departament, que combina Empresa i Treball. «Empreses i treballadors es necessiten mútuament per poder superar uns reptes enormes i compartits», ha indicat. Només així, en paraules del conseller, es podrà «construir el futur de la societat catalana dels anys vinents».
El conseller Torrent reafirma el compromís del Govern amb l’automoció
Durant la seva intervenció, el conseller Torrent també donat detalls sobre el Pacte Nacional per a la Indústria 2021-2027. Així, ha ressaltat que aquesta nova línia estratègica buscarà «actualitzar la política de reindustrialització pel període 2021-2027». Es tracta, doncs, d’un Pacte que prioritzarà els projectes de reindustrialització d’alt valor afegit. Especialment, indica Roger Torrent, «els projectes vinculats a sectors productius de futur». D’aquesta manera, afirma, «es consolidarà la indústria com el pal de paller de l’economia catalana».
Al mateix temps, el titular d’Empresa i Treball ha recordat que el seu Departament «acompanyarà el sector de l’automoció català en la seva evolució estratègica cap a la mobilitat elèctrica». Aquesta evolució indica, «ha de tenir en compte els proveïdors de components i tecnologies; els fabricants de bateries; els fabricants d’equips de recàrrega; l’ampliació de la xarxa de càrrega elèctrica; la requalificació professional dels treballadors; o les noves titulacions universitàries i d’FP».
«Volem impulsar un Pla Estratègic del Circuit de Catalunya»
Roger Torrent, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya
El conseller Roger Torrent també ha parlat sobre el Circuit de Catalunya i la renovació del contracte amb la Fórmula 1 i MotoGP. En aquest sentit, ha avançat que «esperem que es pugui resoldre positivament». Tanmateix, el conseller reconeix que «aquesta col·laboració ha d’anar necessàriament lligada a un plantejament modernitzador». Per això, Torrent ha destacat la necessitat d’un projecte «vinculat a la sostenibilitat, l’equilibri i la innovació tecnològica».
Per això, el Govern impulsarà un Pla Estratègic del Circuit de Catalunya. El seu objectiu serà la dinamització del circuit. En paraules del titular d’Empresa i Coneixement, el Govern treballarà per «adequar la infraestructura als nous valors associats al món de l’Automoció i el motor en general».
Un nova direcció general enfocada a la innovació i l’emprenedoria
Per una altra banda, el conseller ha volgut destacar el compromís del seu Departament per impulsar l’ecosistema d’innovació i emprenedoria a Catalunya. Tot plegat, Torrent espera que «el nostre país sigui un referent en la transferència de coneixement i innovació des dels sectors de recerca cap a l’empresa i les institucions». Per això, en aquesta legislatura es coordinaran polítiques i estratègies d’innovació. L’objectiu: concretar i aplicar el Pacte per la Societat del Coneixement en el sector de la innovació i l’emprenedoria.
De cara a assolir aquest objectiu, Roger Torrent ha remarcat la importància d’ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa. En la seva opinió, ACCIÓ «ha d’incorporar a les seves funcions la transformació digital, la transició ecològica i l’atracció de talent i orientar-la a l’objectiu de promoure una nova indústria verda i digital, així com empreses amb processos sostenibles i compromís amb el seu propi entorn».