Consorci de Formació Professional d'Automoció

Jordi Arrufí, Joana Barbany i Joan Ramon Barrera, durant la presentació de l'informe "Digital Talent Overview 2022"
Jordi Arrufí, Joana Barbany i Joan Ramon Barrera, durant la presentació de l’informe “Digital Talent Overview 2022”

La Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i el Cercle Tecnològic de Catalunya han impulsat l’informe Digital Talent Overview 2022. Segons aquest document, Catalunya reforça la seva posició com a pol de talent tecnològic, tant en nombre de llocs de feina com de salari i estudiants titulats. L’informe Digital Talent Overview 2022 està emmarcat en la iniciativa Barcelona Digital Talent. Es tracta d’una aliança publicoprivada que treballa per a combatre l’actual bretxa de talent digital. A més, contribueix a promoure la competitivitat del mercat laboral.

Els resultats de l’informe s’han presentat aquesta setmana en una roda de premsa conjunta. A l’acte va participar Joana Barbany, directora general de la Societat Digital de la Generalitat de Catalunya. També van ser-hi presents Joan Ramon Barrera, president del Cercle Tecnològic de Catalunya; i Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Talent Digital.

Catalunya incrementa en un 12% el nombre de professionals digitals

Segons aquest estudi, Catalunya va sumar 10.500 nous professionals digitals durant el 2021, fet que suposa un increment anual del 12%. La disponibilitat d’aquests perfils ha crescut a totes les demarcacions catalanes. Tot i això, Barcelona continua essent el destacat epicentre del talent digital, aglutinant el 95% dels professionals i el 97% de les ofertes de feina. D’altra banda, entre Tarragona (420), Girona (276) i Lleida (216) es van publicar prop de 1.000 ofertes digitals.

En aquest sentit, l’estudi assenyala que la demanda de talent digital ja supera les xifres prepandèmia a Barcelona, amb un augment del 43% respecte a l’any anterior. Aquesta ràpida recuperació del sector contrasta amb la demanda d’ocupació del conjunt de sectors, que encara és lluny de les xifres d’abans de la pandèmia. Per cada oferta de treball al sector digital hi ha una mitjana de 15 treballadors al mercat; quan ho comparem amb el conjunt de sectors, la relació és d’1 a 60.

La bretxa de gènere, encara present entre els professionals digitals

Malgrat les dades positives mostrades a l’informe Digital Talent Overview 2022, encara hi ha aspectes amb un gran marge de millora. Un d’ells és la presència de dones entre els professionals digitals. I és que segons l’estudi, les dones només representen el 19,1% de l’ocupació en professions digitals a Europa. En els darrers deu anys, aquest percentatge ha augmentat, però només un 2,1%. Pel que fa als estudis TIC, la bretxa de gènere també s’ha anat reduint, però les dones només suposen el 10% dels estudiants.

Tanmateix, a Catalunya s’observen alguns brots verds per poder revertir aquesta situació. L’estudi indica que Barcelona es troba entre les ciutats amb més dones en el sector digital, amb gairebé un 30% de treballadores. Aquesta xifra millora els resultats obtinguts per una desena de ciutats europees analitzades. D’altra banda, cal recordar que la Ciutat Comtal és la segona de la Unió Europea en nombre de dones als equips fundadors d’startups.

Els desenvolupadors web, els dissenyadors d’experiència d’usuari i els consultors de relació amb els clients, entre els perfils més demandats

L’Informe també mostra que els desenvolupadors, perfils UX/UI i consultors de CRM/ERP concentren l’oferta i la demanda de talent (+53%). A més, aquests perfils suposen el 75% del talent digital i el 60% de la demanda de perfils. D’altra banda, els professionals cloud i els especialistes en ciberseguretat són alguns dels perfils menys habituals en el mercat laboral.

Finalment, val a dir que la proporció d’ofertes d’ocupació TIC amb modalitat de teletreball han passat del 4% el gener del 2020 al 14% a finals del 2021 en economies com l’espanyola.

En aquest enllaç pots descarregar l’informe ‘Digital Talent Overview 2022’.