Font: ACCIÓ en base a Dealroom (2021)
Font: ACCIÓ en base a Dealroom (2021)

 

Segons dades d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, Catalunya és el segon territori de la Unió Europea amb més startups fundades per dones. Així, un 19,6% de les empreses emergents catalanes compten amb dones com a fundadores o directives.

D’aquesta manera, Catalunya supera la mitjana europea, situada al 17%. A més, obté resultats superiors que altres grans hubs d’emprenedoria, com ara Estocolm (18,1%), Amsterdam (18,1%), Dublín (17,9%) o París (17,3%). En aquest sentit, només Berlín, amb un 20%, compta amb més startups fundades o dirigides per dones.

«Tot i el creixent caràcter inclusiu de l’ecosistema de startups a Catalunya, avancem massa lentament i encara estem molt lluny de l’únic objectiu acceptable: aconseguir la paritat»

Natàlia Mas Guix, directora general d’Indústria

Malgrat que aquestes dades resulten positives en comparació amb la resta del continent europeu, la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas i Guix, lamenta que «avancem massa lentament i encara estem molt lluny de l’únic objectiu acceptable: aconseguir la paritat». Tanmateix, Mas apunta que l’ecosistema d’startups de Catalunya està experimentat un creixement «de caràcter inclusiu».

En aquest sentit, la directora general d’Indústria reclama que «l’espai on es generen les innovacions que marcaran el futur comptin amb visions pensades per dones i per a les dones». En la seva opinió, «només així la innovació podrà reflectir i donar resposta a la totalitat de necessitats de la societat».

El 80% de les startups catalanes només té homes com a fundadors o directius

Pel que fa a la presència exclusiva de dones en la fundació o direcció d’startups, el percentatge baixa del 19,6% al 12%. Tot i això, un 80% de les startups només compten amb homes a la direcció. Aquestes xifres són fruit d’una anàlisi sobre dades oficials de càrrecs directius informats que és la primera vegada que es realitza.

Segons un estudi d’ACCIÓ, Catalunya comptava l’any 2021 amb 1.902 startups. Aquesta xifra va suposar un increment de l’11,4% respecte de l’any anterior, i un 26,4% en comparació amb el 2019.