Consorci de Formació Professional d'Automoció

Els clústers són una eina clau per millorar la competitivitat dels territoris
Els clústers són una eina clau per millorar la competitivitat dels territoris | ACCIÓ

 

ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, liderarà el projecte Clusters Innovation Programme (CLIP). Es tracta d’una iniciativa europea per impulsar la innovació en el sector dels clústers. L’objectiu d’aquest projecte és el de perfeccionar els programes de clústers mitjançant serveis personalitzats. Així, el CLIP contribuirà a la cooperació i la competitivitat de les regions.

A més de Catalunya, el projecte també comptarà amb la participació de Dinamarca i Baixa Àustria, un dels nou estats federats del país austríac. El Clusters Innovation Programme es troba emmarcat dins el programa europeu Horitzó 2020. Així doncs ACCIÓ, com a impulsor del programa Catalunya Clústers, representarà Catalunya en aquesta iniciativa. Cluster Excellence Denmark i Ecoplus coordinaran aquest projecte a Dinamarca i Baixa Àustria, respectivament. El CLIP tindrà una durada d’un any i un pressupost de 50.000 euros, finançat per la Comissió Europea.

Els tres àmbits d’actuació del Clusters Innovation Programme

Concretament, el Clusters Innovation Programme tindrà tres àmbits d’actuació per impulsar la innovació en els clústers de les regions que hi participen:

  • Analitzar la importància de desenvolupar programes de clústers multinivell.
  • Millorar la governança dels sistemes de clústers.
  • Optimitzar la integració de la política de clústers amb la resta de polítiques de les regions.

Per tal d’actuar en aquests tres àmbits, el CLIP portarà a terme reunions de treball, focus groups, webinars i altres esdeveniments de difusió. Finalment, els participants del projecte elaboraran un document amb propostes de millora per perfeccionar les polítiques de clústers dels diferents territoris. Amb totes aquestes iniciatives, el Clusters Innovation Programme reforçarà els clústers sectorials perquè puguin oferir uns serveis més adaptats als seus socis.

El CLIP no serà el primer cas de col·laboració entre Catalunya, Dinamarca i Àustria en matèria de clústers. Així doncs, Catalunya ja ha col·laborat anteriorment amb entitats d’Àustria i Dinamarca en matèria de clústers. És el cas de diverses iniciatives emmarcades dins del projecte European Cluster Excellence Initiative, dirigides a la millora i professionalització de les organitzacions de clústers, així com del seu nivell de transparència i de l’actual sistema de certificació de clústers a escala europea.

El clúster, el millor instrument per millorar la competitivitat del territori

La participació d’ACCIÓ en el Clusters Innovation Programme respon a la necessitat d’impulsar els clústers com a eina per millorar la competitivitat del territori. Un clúster, doncs, és una agrupació d’empreses i altres agents (com ara universitats i centres tecnològics) que operen en un determinat àmbit econòmic i territori. Els diferents socis d’un clúster comparteixen recursos i generen sinergies per tal de projectar-se internacionalment. A més, l’agrupació en clústers permet encetar projectes transformadors conjunts i definir reptes estratègics per a tot un sector econòmic.

A Catalunya, els clústers suposen el 30% del PIB i generen més de 300.000 llocs de treball. Els clústers catalans estan formats per 2.600 socis integrats en un 66% per pimes; en un 11% per granss empreses; en un 11% per centres de recerca i universitats; i en un 10% per startups i altres agents econòmics sectorials. En total, 29 d’aquests clústers formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ. Aquesta iniciativa té l’objectiu d’assessorar els clústers en la definició d’estratègies, capacitació dels cluster managers i finançament de projectes estratègics. El programa Catalunya Clústers també els permet visitar clústers d’altres regions per analitzar els seus avantatges competitius i establir projectes de col·laboració, com per exemple el Clusters Innovation Programme.

Un dels clústers que integren el programa Clústers Catalunya és el CIAC, Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya. El seu objectiu és el de reforçar la competitivitat de la indústria de l’automòbil com a motor de l’economia catalana. Un dels seus eixos d’actuació és el d’impulsar la formació i els nous perfils professionals de l’automoció. Si vols més informació sobre aquests programes formatius, o quins seran els perfils professionals de l’automoció, no dubtis a contactar amb el Consorci de Formació Professional d’Automoció!