Els fons Horizon Europe 2014-2020 són una iniciativa de la Comissió Europea per millorar la competitivitat de la UE
Els fons Horizon Europe 2014-2020 són una iniciativa de la Comissió Europea per millorar la competitivitat de la UE | ACCIÓ

 

Catalunya rebrà 1.583 milions d’euros del programa Horizon Europe 2014-2020 per finançar projectes de recerca i innovació. Aquesta inversió permetrà Catalunya continuar impulsant projectes transformadors als àmbits de la tecnologia, la ciència, la salut, la mobilitat i la sostenibilitat. Tot plegat, aquests fons ja han permès Catalunya presentar més de 3.000 projectes. Fins ara, el balanç ha estat molt positiu, ja que Catalunya ha obtingut dades d’èxit similars o superiors a la de països tan desenvolupats com Finlàndia, Àustria o Dinamarca.

La capacitat de captació de fons competitius de Catalunya queda palesa un cop analitzades les dades concretes. Aquest tipus de finançament europeu representa el 2,5% de total que disposa el sistema català de coneixement. Aquest 2,5% és notablement major al pes que té Catalunya respecte a la Unió Europea, tant pel que fa a població, amb l’1,5%, com a PIB, amb l’1,6%. Així, el potencial dels projectes impulsats des de Catalunya permet un finançament molt superior al que, en un principi, li pertocaria.

Horizon Europe 2014-2020: Catalunya, amb una taxa d’èxit del 17%

Tot i que el projecte Horizon Europe 2014-2020 encara no està finalitzat, les dades mostren els bons resultats de la participació catalana. Amb més de 3.000 projectes presentats, Catalunya té una taxa d’èxit del 17%. Aquesta xifra està per sobre de la mitjana europea, del 14% i també és superior a la de països com Finlàndia. De fet, es troba molt propera a la d’Estats amb sistemes de coneixement madurs, com ara Àustria o Dinamarca.

L’èxit de la participació catalana resulta encara més evident en la captació dels fons de l’European Research Council per a investigadors excel·lents. En aquest projecte, els centres de recerca i les universitats catalanes han obtingut més de 380 ajuts des de l’inici del programa. En total, aquestes xifres suposen el 3,2% de les concessions atorgades als països membres de l’Espai Europeu de Recerca (ERA).

«El repte ara és mantenir i fer progressar la qualitat de la recerca i la innovació catalanes»

Ramon Tremosa, conseller d’Empresa i Coneixement

Segons el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, «l’atracció de fons competitius és una evidència clara de l’excel·lència del sistema de coneixement del país». Tanmateix, considera que el sistema català de coneixement encara té molta feina al capdavant. «El repte ara és mantenir i fer progressar la qualitat de la recerca i la innovació catalanes». A més, Tremosa destaca la necessitat de «garantir la transferència de coneixement a les empreses per contribuir a la prosperitat conjunta del país».

Des que va assumir el seu càrrec el 3 de setembre de 2020, el titular d’Empresa i Coneixement sempre ha defensat la importància dels fons europeus pel futur de Catalunya. Principalment, Ramon Tremosa ha reivindicat el paper fonamental dels fons europeus NextGenerationEU per a la recuperació de l’economia catalana. Tot i això, també ha volgut valorar el potencial transformador del programa Horizon Europe 2014-2020.

Els àmbits de recerca finançats amb els fons europeus

Els fons europeus Horizon Europe 2014-2020 estan orientats al finançament de projectes per garantir la competitivitat de la Unió Europea. Per això, la Comissió Europea ha destinat la inversió a potenciar les següents àrees de la indústria, la ciència, la salut, la mobilitat i la sostenibilitat:

  • Nanotecnologies, materials avançats, biotecnologia i fabricació i transformació avançades (4,4% dels fons totals del programa).
  • Innovació a les petites i mitjanes empreses (4,1%).
  • Ciència amb i per a la societat [SWAFS] (4,0%).
  • Ajuts de mobilitat i formació d’investigadors Marie Skłodowska Curie Actions (3,6%).
  • Tecnologies futures i emergents (3,5%).
  • Acció pel clima, medi ambient, eficiència dels recursos i matèries primeres (3,4%).
  • Salut, canvi demogràfic i benestar (3,3%).
  • Europa en un món canviant (2,9%).
  • Materials avançats (2,7%).

Catalunya espera amb optimisme el nou programa Horizon Europe 2021-2027

Els bons resultats obtinguts per Catalunya a l’Horizon Europe 2014-2020 han generat optimisme al voltant de la versió següent d’aquesta iniciativa: l’Horizon Europe 2021-2027. Aquest nou projecte implicarà una inversió de 95.500 milions d’euros entre 2021 i 2027 per donar suport a projectes d’R+I. L’Horizon Europe 2021-2027 ja ha estat aprovat pel Parlament Europeu. El seu objectiu serà el d’abordar el canvi climàtic i contribuir al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible impulsats per les Nacions Unides. A més, es buscarà augmentar la competitivitat i el creixement econòmic de la UE.

La nova versió dels Horizon Europe introduirà canvis rellevants en el seu disseny. Per exemple, s’intensificarà la inversió en programes de recerca per buscar l’excel·lència als àmbits de la ciència. També s’establiran “Missions de recerca i innovació”, orientades a incentivar programes amb valor afegit europeu. D’altra banda, aquesta iniciativa contempla la creació del Consell Europeu de la Innovació (EIC), orientat a identificar i impulsar tecnologies i innovacions trencadores que permetin generar nous mercats. A més, l’Horizon Europe 2021-2027 incorporarà una nova governança amb més estabilitat pressupostària, així com una programació i gestió estratègica continuada. Endemés, buscarà generar sinergies financeres amb altres programes europeus i iniciatives de cooperació internacional.

Per tal d’accedir a aquest nou finançament, però, la Comissió Europea exigirà un compromís als participants amb els principis de la ciència oberta; l’impacte científic, econòmic i social de la recerca; el foment de pràctiques de recerca i innovació responsables; la integritat i els principis ètics de la recerca; o la igualtat de gènere.