El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha participat en la primera sessió del cicle de diàlegs virtuals “L’Any de la Pandèmia. Economia: crisi, mesures, canvis, futur”. En aquest diàleg, Tremosa ha assegurat que la gestió dels fons europeus NextGenerationEU “no va de quotes ni de percentatges, sinó de projectes competitius i transformadors”. A més, el titular d’Empresa i Coneixement ha avançat que “Catalunya presentarà projectes imprescindibles i imbatibles per valor de 30 a 50 mil milions d’euros”. Per això, el conseller ha demanat la participació del Govern en la negociació dels Fons Europeus “per assegurar que les pimes no en quedin fora”. En aquest sentit, Ramon Tremosa ha lamentat que, fins ara, el govern de l’Estat hagi deixat fora de la conversació les petites i mitjanes empreses.
El conseller ha fet aquestes declaracions en la primera sessió del cicle de diàlegs virtuals L’any de la pandèmia: reflexions des de l’economia, la ciència i la cultura. La sessió ha estat organitzada per la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid-Centre Cultural Llibreria Blanquerna. A més de Ramon Tremosa, hi han participat el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, i el delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Gorka Knörr.
“Els fons NextGenerationEU tenen potencial per transformar l’economia”
Durant la seva intervenció, Ramon Tremosa ha afirmat que “el Govern hauria d’estar a la taula de negociació dels Fons Europeus NextGenerationEU, on es decideix el crèdit a les empreses”. En la seva opinió, aquesta és la manera d’assegurar que “les pimes no en quedin fora”. El conseller ha explicat que “ens hem quedat fora del procés d’identificació i canalització de projectes”. A més, ha lamentat que “de moment, hem vist una foto del president Pedro Sánchez només amb l’Ibex 35 parlant de fons europeus”. Pel que fa a aquests fons europeus NextGenerationEU, Tremosa n’ha destacat el seu potencial per transformar l’economia dels estats membres. Així, considera que els fons “no van de quotes ni de percentatges, sinó de projectes competitius i transformadors”.
▶️ #Conseller @ramontremosa: “Fons #NextGenerationEU no van de quotes ni de percentatges, si no de projectes competitius i transformadors. Catalunya pot presentar projectes per valor de 50.000M€. I quan els concursos són oberts, s’emporta el 30% dels fons als quals opta Espanya” pic.twitter.com/8I6YlcF0Ak
— Empresa (@empresacat) November 30, 2020
El conseller també ha recordat que “la UE no finançarà cap projecte que no compleixi els requisits que ha fixat”. Per aquesta raó, ha informat que la Generalitat està consensuant amb el teixit empresarial de Catalunya “de 250 a 300 grans projectes tractors”. Ramon Tremosa creu que “si es canalitzen bé els fons europeus NextGenerationEU, el futur postpandèmic de Catalunya és molt brillant”. Segons indica, “Catalunya pot presentar projectes imprescindibles i imbatibles per valor de 30.000 a 50.000 milions d’euros”. Aquests projectes, afirma, tindran una alta capacitat “per generar creixement econòmic i d’atracció sobre pimes i empreses”. Tremosa està convençut que “Madrid no podrà dir que no”, i ha recordat que “quan els concursos són oberts i transparents, Catalunya s’emporta el 30% dels fons europeus als quals opta Espanya”.
Ramon Tremosa, crític amb la gestió del Govern espanyol de la crisi econòmica
Ramon Tremosa també ha parlat sobre la gestió de la crisi econòmica, assegurant que “hi ha hagut un debat intens i productiu al Govern”. Això ha permès, assegura, “arribar a acords per recuperar l’activitat econòmica i evitar l’asfíxia dels sectors més afectats”. El conseller també ha recordat que el Govern ha congelat taxes i injectat diners públics “en temps rècord per ajudar als sectors productius de Catalunya”.
Tanmateix, Tremosa s’ha mostrat crític amb la gestió del Govern de l’Estat de la crisi econòmica causada per la Covid-19. “A França els ajuts directes de l’estat permeten aguantar el tancament, com a Alemanya, però en canvi això no passa a Espanya”, afirma. En aquest sentit, critica que el govern espanyol “no ha injectat diners ni ajornat impostos”. El conseller també ha lamentat que “la Generalitat concentra el 95% de les queixes de Catalunya, però és Espanya qui recapta el 95% dels impostos dels catalans”. Finalment, ha advertit que “si no hi ha ajuts i tanquem durant mesos serà la liquidació definitiva de les empreses”.