Consorci de Formació Professional d'Automoció

Fons Next Generation

Els fons europeus Next Generation són una important ajuda a les empreses per estimular la recuperació econòmica en la zona euro. Després de la crisi derivada de la pandèmia de Covid, la Unió Europea va establir aquestes ajudes per tornar a dinamitzar l’economia. Està dotat amb un total de 750.000 milions d’euros de 2021 fins a 2023, dels quals 140.000 milions estan destinats per a Espanya. 72.700 milions són ajudes a fons perdut.

Tanmateix, segons la Cambra de Comerç de Barcelona, el govern espanyol només ha executat, entre gener i octubre d’aquest any, el 49% d’aquests fons. En concret, fons del mecanisme de recuperació i resiliència, àmbit que representa el 90% dels recursos Next Generation. En total, la xifra prevista per l’executiu de Pedro Sánchez s’aproxima als 29.000 milions d’euros per tot l’any 2022.

Next Generation: 82,8% executat a 2021 i un 63,5% previst al tancar l’any 2022

Aquesta xifra sorprèn perquè, l’any 2021, aquest percentatge va pujar al 82,8%. Segons Joan Roman Rovira, cap del gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona, es preveu que es tanqui el 2022 amb un compliment del 63,5%. Pel que fa a 2023, els percentatges serien similars amb uns 25.000 milions d’euros derivats dels recursos europeus. Pel que fa a Catalunya, de moment ha rebut 4.000 milions dels Next Generation.

Els diners d’aquests fons europeus han de destinar-se a projectes d’eficiència energètica, rehabilitació d’habitatges, obres vinculares al transport públic i la realització de projectes tecnològics. Un dels sectors que més pot aspirar a aquestes ajudes és l’automoció. La innovació constant cap a noves formes d’alimentació dels transports, en aquest cas amb el “boom” del cotxe elèctric, els punts de recàrrega o fonts innovadores d’energia com el nitrogen, compleixen l’objectiu de la Unió Europea d’apostar per una nova revolució industrial més verda i sostenible.

Creix la inversió estrangera a Catalunya un 13,9%

Mentrestant, s’ha anunciat que la inversió estrangera a Catalunya va créixer un 13,9% fins al mes de setembre. Segons dades del ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, Catalunya representa el 40% de tota la inversió estrangera a Espanya.. Només al mes de setembre, va rebre 2.4577,3 milions d’euros. Tot i això, les xifres d’inversió encara estan lluny dels anys prepandèmia