Consorci de Formació Professional d'Automoció

Descarbonització
El consell de ministres ha aprovat un nou PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica), en aquest cas per la descarbonització industrial. En total, es preveu una inversió pública de 3.100 milions d’euros que mobilitzaran fins a 11.800 milions d’inversió total publicoprivada. Aquesta iniciativa vol accelerar el procés de modernització i descarbonització de la indústria manufacturera.

Segons les previsions de l’executiu espanyol, el projecte augmentarà la competitivitat de les empreses fins a un 10%. A més, possibilitarà la creació de 8.000 nous llocs de treball. Encara que el més important és que amb aquesta inversió es podran reduir les emissions de 13 milions de tones de CO₂ a l’any.

La transició ecològica de la indústria sembla imparable. Amb el PERTE es vol fomentar l’ús d’energies renovables, reduir el consum de gas natural en la indústria, protegir el medi ambient i avançar cap a l’economia circular. “Amb aquest PERTE complim amb el compromís del Govern d’acompanyar a la indústria en el seu procés de descarbonització per aconseguir la reducció d’emissió de gasos d’afecte d’hivernacle. Això millorarà l’eficiència energètica de la indústria amb processos més sostenibles que contribueixin a millorar la seva competitivitat en l’àmbit internacional”, va assegurar Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme.

Quatre línies transformadores per la descarbonització

Les bases d’aquest programa estan dividides en quatre parts. La primera, atorgar ajudes per l’actuació integral per a la descarbonització. Això inclou l’electrificació de processos, la incorporació de l’hidrogen com a font d’energia o la reducció de recursos naturals o la captura de carboni.

En segon lloc, són ajudes directes a empreses manufactureres participants en el IPCEI (Importants Projectes d’Interès de la Comunitat Europea), un altre fons d’ajudes europees. En aquest cas és una aposta directa per la cadena industrial de l’hidrogen d’origen renovable. I, en tercer lloc, són ajudes que inclouen l’estudi i avaluació del desenvolupament d’un fons de suport als contractes per diferències de carboni i la realització d’un projecte pilot.

Finalment, aquests fons d’ajudes possibilitarà el desenvolupament de noves instal·lacions manufactureres altament eficients i descarbonitzades. Sobretot es busquen projectes que actuïn com a efecte tractor per tot el seu sector per utilitzar la millor tecnologia en descarbonització.

De la metal·lúrgica a la indústria química o la alimentació

Els possibles beneficiaris d’aquest projecte són tots els sectors de la indústria manufacturera. Això inclou els fabricants de productes minerals no-metàl·lics, com la ceràmica, el cristall o el ciment. També ajudarà a la indústria química, les refineries de petroli, la metal·lúrgica, la fabricació de paper o la indústria de l’alimentació o les begudes. Les diferents ajudes s’executaran entre els anys 2023 i 2026.