Consorci de Formació Professional d'Automoció

El CIAC ha publicat un informe per donar resposta a les consultes de la Generalitat sobre la licitació del CFPA de Martorell
El CIAC ha publicat un informe com a resposta a la consulta de la Generalitat sobre la licitació del CFPA de Martorell | ARXIU

 

El Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC) ha demanat que la gestió del Centre de Formació Professional d’Automoció (CFPA) de Martorell correspongui a empreses del sector. Pel que fa a la licitació del centre, el president del clúster, Josep Maria Vall, considera necessària la participació del CIAC en aquest procés. Vall també ha celebrat el període de consultes convocat per la Generalitat per dissenyar la licitació del CFPA de Martorell segons les necessitats del sector. A més, Josep Maria Vall ha reclamat “total autonomia” per a l’empresa o entitat que acabi gestionant el centre. Finalment, el president del CIAC ha recordat que “el Consorci de Formació Professional d’Automoció ha de ser qui exerceixi la governança del CFPA de Martorell”.

Aquestes declaracions del responsable del CIAC arriben en un moment crucial pel futur del Centre de Formació Professional d’Automoció. Aquestes instal·lacions, adscrites al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), tenen l’objectiu de desenvolupar l’ocupació en el sector de l’automoció a Catalunya. Tanmateix, el CFPA de Martorell encara no ha pogut funcionar al seu màxim rendiment. Des de l’any 2015, la Generalitat de Catalunya treballa per buscar una empresa o entitat capaç de gestionar el centre. Està previst que el març de 2021 comenci un nou procés de licitació per solucionar la gestió del CFPA. Per tal de garantir l’èxit d’aquesta licitació, la Generalitat va obrir fa unes setmanes un període de consultes amb l’automoció catalana. Aquesta consulta recollirà les opinions i necessitats del sector per establir de manera conjunta les condicions i criteris de la licitació.

Josep Maria Vall demana “un paper rellevant” en la licitació i gestió del CFPA de Martorell

Josep Maria Vall ha destacat que “el CIAC i el Departament d’Empresa i  Coneixement han de tenir un paper rellevant en la licitació i posterior governança del CFPA de Martorell”. A més, Vall ha demanat que l’entitat que acabi gestionant el centre tingui “total autonomia per donar resposta a les necessitats del sector”. El president del clúster d’automoció també ha reiterat que aquesta empresa haurà de “rendir comptes” al Consorci de Formació Professional d’Automoció, “que és qui ha d’exercir la governança del centre”, afirma.

Cal recordar que el Consorci de Formació Professional d’Automoció és una entitat de dret públic i de caràcter associatiu que té com a finalitat contribuir a la formació i a la qualificació dels professionals, i al desenvolupament de les empreses de l’automoció i altres sectors relacionats. El Consorci està integrat pel CIAC, l’Ajuntament de Martorell, i tres departaments de la Generalitat de Catalunya: el de Presidència; el d’Empresa i Coneixement; el Departament d’Ensenyament; i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La directora del Consorci de Formació Professional d’Automoció és la Sra. M. Teresa Casanovas, que també actua com a directora del CFPA de Martorell.

El CIAC reitera “el valor estratègic” del Consorci de Formació Professional d’Automoció

A partir de les consultes realitzades per la Generalitat, el CIAC ha publicat una resposta sobre la licitació del CFPA de Martorell. En aquest comunicat, el clúster ha reiterat “el valor estratègic del manteniment d’una figura com el Consorci de Formació Professional d’Automoció”. El CIAC considera que “aquest organisme és una figura ja creada, amb especial rellevància tant al sector, com al territori”.

D’altra banda, al seu informe el CIAC considera el protocol de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i les empreses del sector de l’automoció a Catalunya del 20 de juliol de 2012 “com la referència del que ha de ser el Centre de Formació Professional d’Automoció”. Així mateix, el clúster considera “totalment vigents que es van derivar de la reunió de Presidència del 3 d’octubre de 2018, en tots els seus apartats”.