Els sectors de l’automoció i la mobilitat estan immersos en una transformació profunda. Els canvis estructurals, fomentats per regulacions més estrictes sobre emissions, iniciatives de descarbonització, conceptes de mobilitat sostenible, connectivitat i digitalització, estan redefinint la indústria. Aquests ajustos impacten considerablement en la força laboral al llarg de tota la cadena de valor, exigint noves habilitats i una adaptació constant per mantenir-se alineats amb els avanços i els estàndards del sector.
Per afrontar aquests reptes, el Consorci de Formació Professional d’Automoció (CFPA) i la Fundació CIT-UPC, amb el suport de l’Agència per a la Competitivitat Empresarial (ACCIÓ), han firmat un conveni on CARNET desenvoluparà, durant el primer semestre de 2024, una sèrie de programes de formació avançada per a professionals. Aquests programes, destinats a nivells 4 i 5 de les qualificacions professionals nacionals i nivells educatius 6 i 7 del Marc Europeu de Qualificacions (EQF), tenen una durada de 80 a 200 hores i busquen millorar i redirigir la força laboral, incorporant la innovació a les empreses i alineant la formació amb les necessitats canviants del sector.
Anàlisi de les necessitats formatives en automoció i mobilitat
Per assegurar la qualitat dels cursos desenvolupats, s’ha dut a terme una anàlisi exhaustiva dels cursos i catàlegs formatius existents, focalitzant-se en les necessitats de Catalunya i Espanya. Aquesta anàlisi valida les tendències del mercat laboral i les ofertes de treball, garantint que els programes de formació responguin a les demandes reals del sector. A més, durant el procés, s’ha realitzat un taller en el qual CARNET ha col·laborat amb més de 30 experts del sector i 15 organitzacions catalanes.
Eixos temàtics de contingut
Especialistes d’institucions d’educació superior han elaborat el contingut i les competències de cada programa, d’acord amb el Marc Europeu de Qualificacions (EQF). Es plantegen les set especialitats següents per a la seva incorporació al catàleg d’especialitats del SOC/SEPE (Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i Servei Públic d’Ocupació Estatal):
- Gestió i disseny en diagnòstic i manteniment d’electrònica d’automoció
- Optimització de producte amb CAD-CAE per al sector de l’automoció
- Manteniment predictiu i control de qualitat per a automoció
- Fabricació “d’impacte zero”: El futur de l’automoció sostenible
- Xarxes d’energia i punts de recàrrega urbans
- Sistemes de propulsió i emmagatzematge en vehicles elèctrics: Materials i disseny
- Processos de fabricació de vehicles elèctrics i híbrids
Aquests programes es poden agrupar en cinc eixos temàtics principals:
– Vehicle autònom i connectat
– Electrificació
– Dades i seguretat funcional
– Ciutats i mobilitat
– Fabricació intel·ligent
Antecedents del projecte
D’acord amb l’informe Panoràmica de l’Educació 2022 de l’OCDE, Espanya té un nivell baix però en augment d’aprenentatge continu. Afrontar l’actualització de les competències en els sectors de l’automoció i la mobilitat és essencial per reduir la bretxa de coneixement existent. Amb la implementació de cursos específics, CARNET busca preparar la futura generació de professionals amb les habilitats necessàries per fer front al nou escenari laboral.
Mitjançant una col·laboració prèvia, CARNET ja havia identificat diverses necessitats i desenvolupat vuit cursos l’any 2021, que es van dur a terme conjuntament amb diverses universitats, la Generalitat de Catalunya i el CIAC (Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya). Aquests cursos tractaven temes com vehicles autònoms, vehicles connectats, vehicles elèctrics, mobilitat i ciberseguretat, materials avançats per a vehicles, mobilitat intel·ligent, fàbrica intel·ligent per a vehicles i robòtica i automatització de processos per a vehicles.
Amb la revisió constant dels programes de formació per satisfer les exigències de la indústria, CARNET té un paper clau en la creació d’una força laboral competitiva i capacitada per enfrontar els desafiaments i les oportunitats dels sectors de l’automoció i la mobilitat.