Consorci de Formació Professional d'Automoció

BASF va premiar sis projectes d’Economia Circular, dos d’ells pertanyents al sector de l’automoció | BASF

 

L’empresa química BASF ha entregat els II Premis BASF a la millor pràctica en Economia Circular. Entre tots els projectes premiats, destaquen dos relacionats amb el sector de l’automoció. El primer, una iniciativa d’Endesa per la reutilització de bateries elèctriques. El segon, un projecte de Neoliquid Advanced Biofuels and Biochemicals per reaprofitar Residus Sòlids Urbans (RSU). A més, uns altres quatre projectes relacionats amb l’Economia Circular han rebut el reconeixement de BASF.

En total, més de 150 candidatures van optar a aquests premis, que es van entregar en un acte virtual. La cerimònia online va comptar amb la participació de diverses personalitats i representants del govern de l’Estat. Entre elles, Teresa Ribera, vice presidenta quarta i ministra per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. També hi van participar Carles Navarro, director general de BASF a Espanya; i Juan Alfaro, secretari general del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat. L’elecció dels projectes guanyadors va correspondre a un jurat compost per experts en Sostenibilitat, Economia Circular i Responsabilitat Social Corporativa. L’acte va ser presentat per la periodista esportiva Danae Boronat.

L’automoció, la gran triomfadora dels II Premis BASF

Entre els sis projectes guanyadors, en destaquen dos pertanyents al sector de l’automoció. Endesa va rebre el premi Millor Pràctica Circular per Grans Empreses pel seu projecte Melilla Second Life. Aquesta iniciativa, única a tot Europa, aprofita bateries elèctriques d’automoció descartades per la central de generació tèrmica que Endesa té a Melilla. Un cop les bateries finalitzen la seva vida útil, aquestes són combinades en una gran bateria d’alta capacitat. Els productes resultants poden emmagatzemar fins a 1,7MWh i conformen un sistema elèctric aïllat energèticament. Així, si es donés algun tall energètic a la planta d’Endesa, aquestes bateries podrien subministrar la ciutat de Melilla durant 15 minuts.

BASF també va atorgar el premi a la categoria de Pimes al projecte Reciclatge químic de residus sòlids urbans per l’obtenció de productes químics de base, portat a terme per l’empresa Neoliquid Advanced Biofuels and Biochemicals. Aquesta iniciativa aprofita els residus originats a les ciutats mitjançant el procés termoquímic de la piròlisi. Aquests residus estan formats, aproximadament, per plàstics en un 70% i orgànics en un 30%. Així doncs, Neoliquid allarga la vida útil de paper, cartó, envasos mixtos, restes d’aliments, fustes, tèxtils i cautxú, entre molts d’altres. El reciclatge químic de tots aquests materials evita la seva descomposició als abocadors, i en canvi permet obtenir productes circulars i sostenibles d’alt valor afegit.

La resta de premis: formació ESADE i menjar a domicili en envasos retornables

Més enllà dels reconeixements a aquests projectes relacionats amb l’automoció, BASF va atorgar diversos premis a altres empreses i organitzacions. La plataforma digital Bûmerang Takeaway va rebre el premi a la Millor Pràctica d’Economia Circular. Aquesta aplicació col·labora amb diversos restaurants de Barcelona per oferir un sistema de menjar a domicili utilitzant envasos reutilitzables i retornables. El premi a la Millor pràctica Circular al Món Acadèmic la va rebre Esade Business and Law School. L’escola de negoci implementa diversos itineraris formatius on l’Economia Circular té una gran rellevància, com ara el seu grau en ADE o diversos màsters especialitzats en la matèria.

El programa de ràdio Ecogestiona va recollir el reconeixement a la Millor pràctica Circular a la Divulgació. Aquest espai radiofònic ofereix una plataforma on empreses, emprenedors i institucions parlen sobre com implementen la sostenibilitat als seus models de negoci. Finalment, l’Ajuntament de Madrid va ser premiat a la categoria de Millor Iniciativa Pública pel projecte ReMAD, una plataforma d’intercanvi d’objectes entre particulars.

“BASF té un ferm compromís amb l’economia circular i la sostenibilitat”

Durant l’entrega de premis, el director general de BASF a Espanya, Carles Navarro, va recordar el compromís de la seva empresa amb el futur. “BASF està fermament compromesa amb l’economia circular i la sostenibilitat”, assegurà. El responsable de l’empresa química també va destacar que “sempre donarem suport a aquelles innovacions, models, productes i serveis de negoci que siguin beneficiosos per la societat i el medi ambient”. Per això, Navarro indica que “ara més que mai, en temps de pandèmia, és important crear química per a un futur més sostenible”.

Després de l’entrega dels premis, Daniel Calleja Crespo, director general del Servei Jurídic de la Comissió Europea, va fer èmfasi en el fet que “la competitivitat i la sostenibilitat no són incompatibles”. En aquest sentit, Calleja Assegura que “avui dia, les empreses i els agents econòmics més competitius són també les més sostenibles”. Així doncs, el mandatari de la Comissió Europea va afirmar que “l’Economia Circular és la millor garantia pel nostre futur. Un futur més sostenible, més pròsper, amb més oportunitats i noves oportunitats laborals que ens permeti crear una societat millor en el futur”.