Consorci de Formació Professional d'Automoció

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, durant la seva visita al CIFO de l'Hospitalet de Llobregat
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, durant la seva visita al CIFO de l’Hospitalet de Llobregat

El Departament d’Empresa i Treball, per mitjà del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), destinarà 80 milions d’euros al programa de Formació d’Oferta en Àrees Prioritàries (FOAP). El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va anunciar aquesta inversió durant la visita al Centre d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) de l’Hospitalet de Llobregat. Aleshores, Torrent va afirmar que «es tracta de la inversió més alta de la història en aquest programa». El programa Formació d’Oferta en Àrees Prioritàries subvenciona accions de formació professional per tal de satisfer les necessitats sectorials i territorials. Les entitats interessades poden presentar sol·licitud fins al 27 de juliol d’enguany.

Segons ha explicat el conseller, «el Departament fa aquest esforç perquè la Formació Professional és clau per la transformació del model productiu del país». En aquest sentit, considera que l’FP també ofereix «oportunitats a tots els catalans i catalanes, en especial a les persones que es troben en una situació d’atur estructural». Aquest esforç pressupostari va en la línia del conjunt de programes de formació professional ocupacional del SOC. En total, enguany s’hi han destinat 111,2 milions d’euros, xifra que representa un creixement del 19,4% en aquest àmbit estratègic per a la inserció laboral i la competitivitat de les empreses.

«La Formació Professional és clau per la transformació del model productiu del país, i per oferir oportunitats a tots els catalans i catalanes, en especial a les persones que es troben en una situació d’atur estructural»

Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball

Per a la convocatòria FOAP 2022, Roger Torrent ha indicat que es podran oferir 2.000 cursos formatius per a 30.000 persones. Gràcies a això, podran millorar la seva formació i capacitats laborals, adequant-les a les necessitats de les empreses. A més, el programa donarà una especial prioritat a la formació de les persones en situació d’atur. D’altra banda, el titular d’Empresa i Treball ha valorat la importància de la Formació Professional. Així, assegura que «el món laboral cada vegada més necessita més agilitat i adaptació per les noves tecnologies davant les quals ens hem de preparar, i per això el Govern de la Generalitat fa aquest esforç amb el Programa FOAP».

Un cop finalitzada i superada la formació, les persones participants podran sol·licitar el corresponent Certificat Professional. Com a novetat d’enguany, podran formar-se per preparar la prova ACTIC, que permet acreditar un determinat nivell de competències TIC davant qualsevol empresa o administració.

Col·lectius prioritaris per optar als programes de Formació d’Oferta en Àrees Prioritàries

Els cursos subvencionats s’adrecen principalment a persones en situació d’atur, posant especial èmfasi en:

  • Persones amb especials dificultats d’inserció al món del treball o en situació de vulnerabilitat social (persones amb discapacitat reconeguda igual o superior al 33%, persones més grans de 45 anys, persones inscrites com a demandants d’ocupació no ocupades de forma ininterrompuda durant més de 2 anys).
  • Persones que no cobren prestació per desocupació o que no hi tenen dret.
  • Persones amb baixa qualificació professional.
  • Joves menors de 30 anys.
  • Persones afectades per un ERTO.
  • Persones beneficiàries dels programes que comportin l’obligació o compromís de participar en cursos de formació per a l’ocupació, dins de les polítiques actives d’ocupació, com ara el Subsidi per Desocupació, la Renda Activa d’Inserció, el Subsidi Extraordinari per Desocupació, el Subsidi per Cotització Insuficient o la Renda Garantida de Ciutadania.
  • Persones sol·licitants de protecció internacional i d’altres col·lectius vulnerables sotmesos a persecució.
  • Persones que ja tinguin acreditades una o més unitats de competència.

Servei d’orientació a les oficines de treball

Les persones que estiguin interessades en aquest tipus de formació podran rebre orientació personalitzada a la seva oficina de treball de referència. Els equips d’orientadors i orientadores podran assessorar-les segons els seus interessos i perfil professional per aconseguir una feina qualificada i motivadora. Per sol·licitar-ho, caldrà demanar cita prèvia a la seva oficina de treball.

La convocatòria està disponible per a entitats inscrites o acreditades en el Registre de centres i entitats de formació del SOC que operin a Catalunya. Les sol·licituds ja es poden presentar a través de l’espai Tràmits de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya fins al 27 de juliol. Les accions de formació corresponents a aquesta convocatòria s’hauran de dur a terme entre el setembre de 2022 i el desembre de 2023, com a màxim.