Consorci de Formació Professional d'Automoció

El president de la Generalitat, Pere Aragonès (al mig), durant la inauguració de la fàbrica de Wallbox
El president de la Generalitat, Pere Aragonès (al mig), durant la inauguració de la fàbrica de Wallbox

El fabricant de solucions de càrrega de vehicles elèctrics Wallbox ha inaugurat la seva nova planta a la Zona Franca de Barcelona. A l’acte van assistir diversos representants de la política i l’empresa, com Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; o Pere Navarro, delegat especial del govern espanyol al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).

La fàbrica es troba ubicada a la Zona Franca, un espai de gran activitat i tradició industrial. En aquest sentit, Wallbox és la primera startup a instal·lar-hi un centre de producció. Per això, l’arribada del productor de bateries elèctriques permetrà impulsar la innovació i la renovació d’un dels punts industrials estratègics del país. La construcció de la fàbrica ha requerit una inversió aproximada de nou milions d’euros. Actualment, compta amb una plantilla de 203 persones. Tanmateix, s’espera que un cop funcioni al seu màxim rendiment pugui donar feina a més de 520 treballadores i treballadors.

«És una fita fonamental, no només per raons ambientals i energètiques, sinó també pel desenvolupament i la transició a la mobilitat elèctrica»

Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat «satisfet d’acompanyar la inauguració de la nova planta de producció de Wallbox a Barcelona». En la seva opinió, es tracta «d’una fita fonamental, no només per raons ambientals i energètiques, sinó també pel desenvolupament i la transició a la mobilitat elèctrica».

Per la seva part, Enric Asunción, CEO i cofundador de Wallbox, ha explicat l’objectiu de la seva companyia: «ser els millors en les solucions de càrrega per al vehicle elèctric i la gestió d’energia de tot el món». Sobre l’evolució de Wallbox, Asunción afirma que «ja no som una startup». En canvi, el seu CEO considera que «ja ens hem fet grans, i ara som una empresa global amb presència a gairebé 100 mercats».

Les quatre línies de producció de la fàbrica de Wallbox a Zona Franca

La fàbrica de Wallbox a la Zona Franca disposarà de quatre línies de producció. Dues estaran dedicades a la fabricació de bateries per al mercat europeu, mentre que una tercera proveirà a Nord-amèrica. Finalment, una quarta estarà destinada a la producció de Supernova, el primer carregador públic de Wallbox. Actualment, la nova fàbrica de Wallbox a la Zona Franca produeix uns 1.200 carregadors diaris.

L’acord per inaugurar aquestes instal·lacions va signar-se el març de 2021. Va ser aleshores quan es van definir els criteris d’arrendament de les instal·lacions. Així doncs, l’acord entre Wallbox i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona tindrà una durada de deu anys. En aquest temps, la companyia barcelonina podrà fer ús d’un equipament amb unes dimensions d’11.220 m².

Unes instal·lacions punteres en innovació, eficiència i sostenibilitat

La nova fàbrica compta amb la principal avantguarda en innovació, eficiència, producció i capacitat. D’altra banda, seran unes instal·lacions referents en matèria de sostenibilitat. En aquest sentit, la companyia és pionera en la implantació del concepte Cradle to Cradle. Es tracta d’una filosofia centrada en l’eliminació de residus, i que ja ha estat utilitzada en la mateixa construcció de la fàbrica. Addicionalment, de cara al tercer trimestre de 2022 Wallbox espera instal·lar al sostre de la planta 4.500 m² de panells solars. Gràcies a aquesta iniciativa, l’empresa barcelonina cobrirà entre el 30 i el 60% de les seves necessitats energètiques amb energia sostenible.

A més de fabricar solucions de càrrega per a vehicles elèctrics, la planta de Wallbox a Zona Franca estarà equipada amb una àrea de validació. Aquí, l’empresa portarà a terme els assajos i proves necessàries per garantir la qualitat i el bon funcionament dels seus productes: des dels mateixos carregadors fins al seu software propi. També s’hi desenvoluparan altres processos industrials, com ara les proves de durabilitat i de resistència climàtica.