Consorci de Formació Professional d'Automoció

Universitat autonoma
La rivalitat Madrid-Barcelona és extrapolable a l’educació superior. I si tenim en compte els últims rànquings internacionals, sembla que les universitats catalanes són més ben considerades que les madrilenyes i amb diferència. El signe de l’educació superior és el prestigi, o sigui quan més prestigi tingui la teva universitat, més valors tindran els teus estudis.

Segons el rànquing de QS World University (QS), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) seria la millor escola superior de tot l’estat espanyol. Això no vol dir gran cosa, ja que continua sent la 150 del món, però no deixa de ser una bona notícia.

De la Universitat Autònoma a la Pompeu Fabra

En aquesta llista, les universitats catalanes copen quatre de les deu primeres posicions i tres de les cinc més destacades. D’aquesta forma, darrere de la UAB trobem la Universitat de Barcelona (UB), seguit de la Universitat Autònoma de Madrid i la Complutense. Tanca el Top-5 la Universitat Pompeu Fabra. A més, la Universitat Pompeu Fabra es situa a la vuitena posició.

El QS World University Rankings 2023 és part d’un detallat estudi elaborat per la consultora londinenca Quacquarelli Symonds. En total, ha analitzat 1.500 institucions universitàries de tot el món. Per establir els criteris de jerarquització, han aplicat vuit indicadors. Entre elles, destaquen la reputació acadèmica o el nombre d’estudiants estrangers matriculats. Aquests indicadors sumen un total de 100 punts. L’Autònoma va aconseguir 45,8 punts sobre 100. Només una Universitat ha obtingut un 100 sobre 100. Es tracta del Massachussetts Institute of Technology, el famós MIT.

Harvard, MIT i Oxford, les millors del món

Les universitats catalanes també dominen llistes com la Times Higher Education (TH) o l’Academic Ranking of the World. El primer, elaborat per la revista del mateix nom, analitza 1.799 universitats de 104 països. La millor per aquesta revista seria la britànica Oxford. En aquesta llista es té en compte l’ensenyament, la investigació, la transferència de coneixements i la perspectiva internacional. Des de aquesta perspectiva, sis de les deu millors universitats d’Espanya serien catalanes.

Pel que fa a l’Academic Ranking of the World, aquest forma part de la prestigiosa revista Jiao Tong de Shangai. També inclou un miler de centres de tot el món, però en aquest cas prima el nivell científic i els estudis publicats. En aquest sentit, les tres millors universitats del món són nord-americanes, Harvard, Standford i MIT.

Misteriosament, fora del Top-10 de la llista Forbes

Pel que fa als estudis propis elaborats a l’estat espanyol, el diari EL Mundo va fer un índex de les 50 millors carreres de 2022 i 12 d’aquestes eren a centres catalans. Tanmateix, en el rànquing de les 25 millors universitats d’Espanya 2022 de la revista Forbes no hi havia cap catalana a les deu primeres. La posició més alta era per la Universitat Internacional de Catalunya, que apareixia a la posició 14.

Per acabar, segons la Fundació Coneixement i Desenvolupament, presidida per la banquera Ana Botín, però amb seu a Barcelona, la valoració era totalment diferent. De les 15 universitats més prestigioses, vuit eren catalanes. I la Universitat Autònoma de Barcelona tornava a ser la millor.