Consorci de Formació Professional d'Automoció

L'Automotive Regions Alliance, iniciativa que donarà suport a la transformació de l'automoció europea
L’Automotive Regions Alliance donarà suport a la transformació de l’automoció | COMITÈ EUROPEU DE LES REGIONS

El 30 de juny es va posar en marxa l’Automotive Regions Alliance (en català, Aliança de les Regions Automobilístiques). Es tracta d’una nova aliança per a ajudar la indústria de l’automoció dels territoris del Comitè Europeu de les Regions en la seva transició cap a un model més just i exitós. Així, l’aliança treballarà perquè la cadena de valor de cap regió es quedi enrere.

L’Automotive Regions Alliance té com a objectiu reunir regions amb indústries de l’automoció i de subministrament sòlides que vulguin un paper actiu en la descarbonització del sector. D’aquesta manera, els donarà l’oportunitat de contribuir en el full de ruta del Pacte Verd Europeu. Alhora, ajudaran a enfortir els ecosistemes industrials regionals i la creació de valor. Paral·lelament, això els permetrà garantir la sostenibilitat de l’economia i la cohesió social a tots els territoris europeus afectats per la transició. L’Automotive Regions Alliance es va posar en marxa durant el ple de juny del Comitè Europeu de les Regions. En aquella ocasió va ser-hi present Nicolas Schmit, comissari europeu d’Ocupació i Drets Socials, que va destacar que una transició verda exitosa requereix diàleg, recapacitació i un finançament adequat.

L’Automotive Regions Alliance reforçarà els vincles amb l’Automotive Skills Alliance

El sector de l’automoció acull la iniciativa i espera reforçar el vincle amb l’Automotive Skills Alliance. Aquesta iniciativa dona suport a la millora i la requalificació de la mà d’obra de l’automoció, per facilitar la transformació verda i digital. Com a entitat de caràcter associatiu que actua per contribuir a la formació i a la qualificació dels professionals de l’automoció, el Consorci de Formació Professional d’Automoció forma part de l’Automotive Skills Alliance.

Durant el llançament d’aquest projecte, Sigrid de Vries, secretària general de l’European Association of Automotive Suppliers (CLEPA), i representant d’Automotive Skills Alliance, va assegurar que «la indústria de l’automoció és un dels sectors industrials més importants d’Europa». Per això, va destacar que «les regions de l’automoció tenen un paper crucial per fer que la transformació sigui un èxit». En aquest sentit, considera que aporten «el coneixement i les xarxes locals per garantir que la transició sigui verda, així com justa i resilient».

Segons de Vries, la transformació verda i digital planteja «reptes rellevants per a tots nosaltres al llarg de la cadena de subministrament». En conseqüència, aquest procés requerirà «diàleg, cocreació i un mecanisme i una plataforma de finançament dedicats per discutir i implementar la via de transició», afegeix. Tot plegat, conclou la secretària general de la CLEPA, mostra la importància de «donar vida a la promesa que ningú es quedi enrere, ja que els nostres treballadors són un actiu essencial no només per a la indústria, sinó per a Europa».

«Aquesta nova iniciativa reforçarà encara més la col·laboració entre les regions de l’automoció, la indústria i les institucions»

Jakub Stolfa, president de l’Automotive Skills Alliance

Per la seva part, Jakub Stolfa, president de l’Automotive Skills Alliance, afegeix que «aquesta nova iniciativa reforçarà encara més la col·laboració entre les regions de l’automoció, la indústria i les institucions». Així, recorda que «la dimensió local és el nucli d’aquesta iniciativa». A partir d’aquí, pronostica que «la col·laboració entre ambdues aliances donarà suport a la requalificació i millora de les qualificacions dels treballadors». D’aquesta manera, aquesta feina conjunta evitarà la pèrdua de llocs de treball als territoris europeus.

L’Automotive Skills Alliance inclou més de 90 socis de la indústria de l’automoció, els interlocutors socials, el món acadèmic i també les regions. La col·laboració entre les dues aliances donarà suport a les diferents iniciatives que s’estan desenvolupant a les regions de l’automoció. A més, permetrà coordinar la transformació de la mà d’obra en tota la cadena de valor.