Consorci de Formació Professional d'Automoció

L’hidrogen té potencial per esdevenir a Catalunya un potent sector químic i un sòlid ecosistema industrial i de coneixement

L’ecosistema de l’hidrogen a Catalunya ja genera 426 milions d’euros. En total, el sector compta amb 140 empreses al llarg de la seva cadena de valor, les quals donen feina a 1.300 persones. Aquestes són algunes de les dades principals de l’informe L’hidrogen verd a Catalunya, elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. L’estudi elabora, per primera vegada, una radiografia de l’statu quo d’aquesta indústria a Catalunya. El document es va presentar aquest dilluns, en una jornada en la qual va participar Albert Castellanos i Maduell, secretari d’Empresa i Competitivitat.

En aquesta ocasió, Castellanos va afirmar que «l’hidrogen és estratègic per a Catalunya i un element clau per a assolir un model energètic sostenible, distribuït i descentralitzat». En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat va indicar que Catalunya compta amb «una concentració única de factors» perquè exploti el seu potencial. A tall d’exemple, «un lideratge indiscutible en el sector químic, una base industrial sòlida i les capacitats tecnològiques i de coneixement per desplegar aquest vector d’energia», va destacar.

«L’hidrogen és estratègic per a Catalunya i un element clau per a assolir un model energètic sostenible, distribuït i descentralitzat»

Albert Castellanos i Maduell, secretari d’Empresa i Competitivitat

L’informe, apunta que les empreses del sector de l’hidrogen verd a Catalunya operen majoritàriament (61%) en el procés de transformació d’aquest gas. Mentrestant, el 23% ho fa en la seva fase de producció. Mmés de la meitat dels casos són empreses exportadores (55%) i que facturen més de 10 milions d’euros (58%). De fet, un 82% del total d’empreses d’aquest àmbit ja factura més d’un milió d’euros.

D’altra banda, l’estudi identifica altres elements que fan de Catalunya un entorn propici al desplegament de l’ecosistema de l’hidrogen. Entre d’altres, vuit centres tecnològics i de recerca que investiguen sobre aquest element, a més de nou universitats que n’ofereixen formació. Addicionalment, fins a 31 entitats catalanes han captat 13 milions d’euros en fons europeus de l’Horizon 2020. Es tracta d’un finançament vinculat a projectes de desenvolupament i implantació de solucions relacionades amb l’hidrogen.

Paral·lelament, Catalunya està implicada en altres iniciatives per a l’impuls d’aquest element. Per exemple, la Hydrogen Europe, el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre o la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. Tots ells, projectes que també es van exposar durant la jornada de presentació de l’estudi aquest dilluns.

L’hidrogen, clau per a la descarbonització de l’economia

En veure el creixement del sector de l’hidrogen verd és inevitable preguntar-se el perquè d’aquesta circumstància. La realitat és que hi ha moltes causes, ja que l’hidrogen presenta múltiples avantatges respecte d’altres fonts energètiques. En primer lloc, és un producte que es pot obtenir a partir de diversos elements abundants, com el gas natural, el carbó, l’aigua o les energies renovables. A més, el fan especialment atractiu els fets de ser l’element químic més lleuger de l’univers, així com que, en condicions normals, es trobi estat gasós, incolor i inodor. També cal remarcar que l’hidrogen compta amb el contingut energètic més alt en comparació amb els combustibles comuns en pes, aproximadament tres vegades més que el gasoil, el gas natural o el bioetanol.

Per totes aquestes raons, aquest recurs tindrà un gran pes en les polítiques energètiques europees durant els anys vinents. Convé ressaltar que la Unió Europea vol esdevenir el primer continent climàticament neutre l’any 2050. I una de les bases per a assolir aquesta fita és impulsar una estratègia pròpia per al desenvolupament de l’hidrogen verd. Aquest element pot jugar un paper cabdal en la descarbonització de l’economia i, especialment, en la transformació de la indústria. En aquest sentit, Catalunya també ha encetat ja la seva transformació industrial per a desenvolupar l’hidrogen verd.

De fet, segons l’estudi d’ACCIÓ, l’hidrogen verd pot resultar element clau per a la sostenibilitat en sectors tan diversos com la mobilitat, la construcció, l’energia o la mateixa indústria. L’informe apunta que l’hidrogen verd ofereix oportunitats de negoci en un entorn cada cop més conscienciat climàticament i per la seva capacitat d’aplicació des de les infraestructures fins a les smart cities o els processos productius. A més, és un estímul a la innovació tecnològica pels reptes que implica el desenvolupament de la seva cadena de valor en les fases de producció, transport, adaptació, conservació i seguretat. Si vols consultar totes les dades d’ACCIÓ, pots descarregar l’estudi al seu lloc web oficial.