Consorci de Formació Professional d'Automoció

Josep Bargalló: "Segurament començarem el curs amb mascaretes en alguns territoris"
Josep Bargalló: “Segurament començarem el curs escolar amb mascaretes en alguns territoris”. Imatge: Catalunya Ràdio

 

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que l’inici del curs escolar “està garantit pel 14 de setembre”. Així, el conseller afirma que el curs escolar començarà amb normalitat malgrat l’actual evolució de la Covid-19. En aquest sentit, Bargalló destaca que la tornada de les classes serà presencial sempre que la situació ho permeti. “Les classes a distància tenen un problema: no garanteixen l’equitat i no arriben a tothom”, ha reconegut. A més, segons el conseller “a l’escola la presencialitat és clau” perquè “hi ha un tema de socialització i de conciliació familiar”.

Tanmateix, el conseller d’Educació ha indicat que la tornada de les classes podria variar en cada territori. Per tant, ha aclarit que “amb l’evolució actual, fa pensar que en alguns territoris hauran de començar amb mascareta“. Precisament, aquest aspecte genera certa discòrdia entre la comunitat educativa i els professionals sanitaris. Els primers creuen que caldria limitar l’ús de les mascaretes a les aules. Els sanitaris, però, creuen convenient el seu ús a qualsevol grup de persones. En aquest sentit, Josep Bargalló ha assenyalat que encara no s’ha pres cap decisió, però que la mascareta podria ser olbigatòria als instituts i pels alumnes majors de dotze anys.

Mesures de seguretat al nou curs escolar: control de temperatura i grups limitats

Josep Bargalló també ha volgut explicar quines seran les mesures de seguretat de cara al nou curs escolar. En primer lloc, ha indicat que tots els centres educatius comptaran amb eines per mesurar la temperatura, mascaretes i productes de desinfecció. Tanmateix, la manera en què s’utilitzin dependrà en funció de cada centre, ja que “per exemple, prendre la temperatura a l’entrada de l’escola pot provocar aglomeracions al carrer”, ha matisat.

Un altre dels aspectes a tenir en compte serà el nombre d’alumnes a les aules. A la seva intervenció, Bargalló ha assegurat que un 62% dels alumnes de primària estarà a classes amb menys de 20 estudiants. A més, s’han contractat uns 8.000 nous professionals educatius per garantir que hi hagi suficients professors i educadors. Malgrat l’increment de professionals a les escoles, però, el conseller ha assegurat que els grups seran estables i, per tant, a cada classe sempre hi seran les mateixes persones. Tanmateix, aquestes condicions no es donaran a les activitats extraescolars. En aquests casos l’ús de mascaretes i del distanciament social seran obligatoris, donada l’absència de grups diaris estables.

En qualsevol cas, Josep Bargalló ha volgut recordar la complexitat de la situació creada pel coronavirus. “L’evolució de la pandèmia és ràpida i canvia constantment”, ha destacat. Per això, l’aplicació d’aquestes mesures s’haurà d’adaptar al context particular de cada cas.

Reunió dels consellers d’Educació per acabar de definir les mesures

El dijous 27 d’agost tindrà lloc una reunió entre els consellers d’Educació de cada autonomia per decidir les mesures a aplicar a l’inici del curs escolar. El conseller d’Educació de Catalunya ha demanat evitar mesures unitàries, ja que cada territori presenta condicions diferents. “Fer una única solució seria un error”, ha assegurat.

Tanmateix, Bargalló sí que ha demanat consens a l’hora d’establir una mesura en concret: la baixa mèdica pels pares dels alumnes amb Covid-19. El conseller també ha defensat aquesta mesura pels pares que no puguin conciliar la vida laboral i familiar en cas de tancament per quarantena de l’escola.

Escolta l’entrevista a Josep Bargalló: