Aquesta assistència tècnica té per objectiu identificar gaps i oportunitats d’intervenció per part del Consorci de Formació Professional d’Automoció per a promoure les competències per a les bateries d’automoció.
Inclou l’ecosistema català, espanyol i europeu i se centra exclusivament en el sector de les bateries (no de l’automoció en global) i més concretament, en l’àmbit formatiu i competencial d’aquest sector en particular, sense entrar en un anàlisis de la producció d’aquestes bateries.
L’informe es va desenvolupar entre juny 2022 i maig 2023.
LA CADENA DE VALOR DE LES BATERIES D’AUTOMOCIÓ
La mirada d’aquest projecte és integral, tenint en compte tota la cadena de valor de les bateries d’automoció i les seves indústries auxiliars, i quines necessitats competencials i formatives se’n deriven de cada un dels nivells.
LA IMPORTÀNCIA DEL DESENVOLUPAMENT DE COMPETÈNCIES
L’electromobilitat es troba en la intersecció de les dues revolucions més rellevants en el context actual: la tecnològica i l’ecològica.
Aquest context de canvi i transició configura un món professional més global, flexible, dinàmic, àgil, complex, sostenible, i digitalitzat.
Mentre que els coneixements necessaris per al futur del treball son volàtils, canviants, difícils de predir, i es circumscriuen a una tasca, eina o lloc de feina particular, les competències són més holístiques, ens capaciten per diferents llocs de feina i l’aprenentatge de diverses eines, i són precisament les que ens permeten adaptar-nos als canvis.
Es proposa una mirada multidimensional de les competències, que ens permet ampliar el focus de l’aprenentatge i plantejar una oferta formativa que realment respongui i s’avanci a les necessitats d’un sector en transició, dins d’un context laboral cada cop més complex.
TASQUES DESENVOLUPADES
- Mapeig d’agents rellevants a nivell català, espanyol i europeu. Classificació dels agents segons el seu paper en la cadena de valor de les bateries d’automoció.
- Identificació d’iniciatives al voltant del desenvolupament de competències per les bateries d’automoció. El Consorci està ara adherit a les següents aliances i pactes europeus: Albatts, Automotive Skills Alliance i Pact for Skills.
- Participació en trobades dels diferents pactes i assistència a webminars i conferències. Gràcies a aquesta implicació, s’ha tingut accés al contingut generat per les diferents iniciatives i s’han ubicat agents amb qui desenvolupar possibles col·laboracions, entre els quals trobem l’EBA Academy o el mateix Departament d’Ensenyament.
- Fer visible la tasca del Consorci en aquests organismes, representant-la i aportant l’expertesa del Consorci en alguns dels àmbits de discussió.
- Avaluar la participació del Consorci en projectes d’àmbit europeu vinculats a la temàtica de les bateries elèctriques i de les competències professionals relacionades.
- Establir contactes i relacions (xarxa) que poden esdevenir d’interès present i futur per al Consorci i que incrementen la seva capacitat d’actuació.
DETECCIÓ D’OPORTUNITATS PER AL CONSORCI
Aquestes són les principals oportunitats detectades, algunes de les quals ja s’han començat a treballar dins la mateixa assistència tècnica:
- Projecte pilot: adaptació de cicles d’FP existents per cobrir les noves necessitats. Encàrrec del disseny de continguts formatius en bateries per l’automoció i organització curricular per tal de facilitar als centres la incorporació dels continguts a través de les hores de lliure disposició.
- Formacions ocupacionals per a la indústria auxiliar. Facilitació de la creació i la impartició de continguts formatius relacionats amb els punts de càrrega a través d’un tercer, i en col·laboració amb els serveis locals d’ocupació.
- Distribució de continguts formatius existents. El Consorci pot ser la via d’entrada de l’oferta formativa desenvolupada per l’EBA Academy a Catalunya, convertint-se en distribuïdora de la formació. Per exemple, comprant llicències per aquesta plataforma i oferint cursos gratuïts des del seu web, o bé introduint el contingut com a suport a altres formacions existents.
- Organització d’una trobada d’ASA o Albatts a Barcelona. Per posar Catalunya al mapa europeu de la formació en bateries per l’automoció.
- Explorar el possible rol del Consorci com a entitat acreditadora o qualificadora de continguts formatius vinculats a l’electrificació de l’automoció. Impulsar i certificar estàndards de qualitat en la Formació Professional, convertintse en acreditadora de cursos que ofereixin altres centres o empreses.