La Formació Professional té com objectiu oferir i millorar les qualificacions professionals que garanteixin l’ocupabilitat, així com actualitzar de forma permanent els coneixements dels treballadors en actiu. Per tant, la formació professional comprèn tant els ensenyaments de la formació professional inicial del sistema educatiu, com la formació professional per a l’ocupació.
La Formació Professional s’organitza en famílies professionals. Les relacionades amb el sector de l’automoció són:
- Transport i Manteniment de Vehicles
- Fabricació Mecànica
- Electricitat i Electrònica
A continuació, t’expliquem les principals fonts d’informació sobre la Formació Professional:
L’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya és l’encarregada de dirigir i coordinar els serveis bàsics del sistema de formació i qualificació professionals de Catalunya. Des de l’avaluació i acreditació de competències, orientació professional, catàleg de qualificacions o llistat de centres formatius per a l’FP.
> Pots trobar tota la informació sobre la Formació Professional al web de l’Agència FPCAT: www.fp.gencat.cat.
La Formació Professional Inicial és competència de l’administració educativa i està constituïda principalment pels títols de Grau Bàsic, Grau Mitjà i Grau Superior.
En l’àmbit de l’FP existeix la modalitat Dual. Els projectes d’FP Dual en el sistema educatiu combinen els processos d’ensenyament i aprenentatge a l’empresa i al centre de formació, i es caracteritzen per realitzar-se en règim d’alternança entre el centre educatiu i l’empresa, amb un nombre d’hores o dies d’estada de durada variable entre el centre de treball i en el centre educatiu.
Els Títols de Formació Professional Inicial tenen equivalències amb els Certificats de Professionalitat mitjançant les competències de les qualificacions professionals, que són la base del Sistema de Qualificació i Formació Professional.
A més dels Graus, els ensenyament de la Fromació Professional també inclouen els Itineraris Formatius Específics (IFE), adreçats a alumnes d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada i que no es troben en disposició de seguir la formació professional ordinària; i els Programes de Formació i Inserció (PFI), pensats per a joves d’entre 16 i 21 anys que han deixat l’educació secundària obligatòria amb l’objectiu de proporcionar-los, d’una banda, la continuïtat formativa dins de la formació professional i, de l’altra, l’aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball.
> Pots consultar tota l’oferta de Formació Professional Inicial aquí.
El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ofereix programes de formació professional per a l’ocupació que tenen com a objectiu bàsic garantir l’existència d’una oferta formativa accessible, que prepari les persones en situació d’atur perquè puguin desenvolupar ocupacions especialment demandades al mercat laboral.
> Consulta la informació sobre l’oferta formativa per a aturats del SOC aquí.
La formació contínua per a persones treballadores ocupades ofereix una formació per millorar o acreditar els requisits de productivitat i competitivitat de les empreses, les necessitats d’adaptació als canvis en el sistema productiu i les possibilitats de promoció professional i desenvolupament personal.
L’oferta formativa es complementària a la formació programada per les empreses i inclou programes sectorials i transversals, així com modalitats específiques per a les persones treballadores del règim d’autònoms i de l’economia social.
Els Certificats de Professionalitat també formen part d’aquesta modalitat formativa i serveixen per reconèixer i acreditar les competències adquirides per l’experiència laboral. D’aquesta manera, qualifiquen i serveixen com a passarel·la a cicles formatius.
El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya impulsa i gestiona tots aquests programes.