Consorci de Formació Professional d'Automoció

El robot mòbil autònom EffiBOT està desenvolupat per la companyia francesa Effidence
El robot mòbil autònom EffiBOT està desenvolupat per la companyia francesa Effidence | SEAT

 

L’empresa d’automoció SEAT començarà a utilitzar robots mòbils autònoms a la seva planta de Martorell. Aquests robots, anomenats EffiBOT, portaran a terme tasques de suport als empleats de la fàbrica, com ara el transport de peces i recanvis. Gràcies a aquesta iniciativa, SEAT continua avançant cap al desenvolupament de les fàbriques intel·ligents. En aquest cas, implementant eines de robòtica i intel·ligència artificial per facilitar la tasca dels seus empleats i empleades.

Així, SEAT esdevé el primer fabricant d’automoció a l’Estat espanyol en utilitzar els EffiBOT. L’objectiu d’aquests dispositius és el d’adaptar-se als processos de producció, gestionant així els recursos i la comunicació de les empreses d’una manera més eficient.

«Els robots mòbils autònoms situen SEAT a l’avantguarda de la innovació a l’automoció»

Herbert Steiner, vicepresident de Producció i Logística de SEAT

Herbert Steiner, vicepresident de Producció i Logística de SEAT, assegura que «els robots mòbils autònoms ens situen a l’avantguarda de la innovació al sector de l’automoció». Steiner, a més, ha afegit que «són un clar exemple del potencial dels robots per facilitar la feina dels empleats i empleades». D’altra banda, el directiu de SEAT considera que «la seva incorporació contribueix a impulsar la Indústria 4.0 i a ser més eficients, flexibles, àgils i competitius».

Seat ha introduït l’ús d’aquests robots mòbils autònoms de manera experimental. Així doncs, en un futur podria ampliar el nombre d’EffiBOT actius a la seva fàbrica. Aquest tipus de dispositius suposen una evolució respecte dels automated guided vehicles (AGV) utilitzats fins al moment. Els AGV necessiten una via, similar a un raïl, per tal de desplaçar-se. En canvi, els robots mòbils autònoms poden moure’s lliurement per una ruta que ells mateixos han establert mitjançant el reconeixement visual. També poden detectar i esquivar qualsevol obstacle que es trobin durant el seu trajecte.

EffiBOT, l’última passada endavant de SEAT cap a la Indústria 4.0

L’EffiBOT és un robot desenvolupat per la companyia francesa Effidence. Gràcies a una lectura constant en 360°, i a través d’un software disponible a una pantalla tàctil, aquest model pot acompanyar a un operari de fàbrica mentre evita els obstacles que es trobi al seu camí. A més, el robot pot suportar una càrrega de fins a 250 kg, i arrossegar objectes de fins a 500 kg. Juntament amb els EffiBOT, la planta de Martorell també està equipada amb uns 20 robots col·laboratius. D’aquesta manera, SEAT aposta per un model de producció més intel·ligent i proper als principis de la Indústria 4.0.

De fet, en els darrers anys SEAT ha implementat innovacions tecnològiques a tot el seu cicle de producció. Els EffiBOT, els robots col·laboratius, vehicles de guiat automàtic, drons per al transport logístic… Tot plegat, sumat a una gestió més eficient de les dades (mitjançant tecnologies com la intel·ligència artificial, el big data o el blockchain), permeten processo més eficients. Per això, la companyia d’automoció ha creat un equip multidisciplinari d’innovació, destinat a crear nous projectes emmarcats a la Indústria 4.0.