seat eurecat
La possibilitat de moure de forma autònoma materials lleugers dins d’una fàbrica és un vell somni que està a punt de fer-se realitat. Eurocat i Seat han col·laborat per desenvolupar un projecte de navegació autònoma vertical amb drons i les proves han sigut un èxit. Els drons es mouen per l’interior de la fàbrica amb llibertat i traslladen peces lleugeres d’una manera ràpida, sostenible i eficient.

El projecte pioner es titula Drones in the factory of the future i vol ser un nou salt al futur dins de la revolucionària indústria 4.0. “Volíem explorar les oportunitats que ens oferia la navegació vertical. En aquest sentit, volíem veure si era viable traslladar material lleuger dins les fàbriques i el que això implicava per la nostra plantilla”, assegura Alba Gavilán, digital project manager for manufacturing de la Seat Digital Production Office.

Seat i Eurecat, dedicació i col·laboració per un sistema pioner

Primer de tot, els responsables de Seat van contactar amb Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya, per veure si aquesta idea era possible. Van començar a treballar amb la voluntat de crear una plataforma dron totalment autònoma. Això presentava molts reptes. En primer lloc, el dron havia de ser petit, lleuger i suportar tots els sensors que fessin possible la seva mobilitat a l’interior de la fàbrica sense posar en risc als treballadors.

Per aconseguir aquesta mobilitat, es van posar sensors en les parets perquè els drons tingués més punts de referència. “Gràcies a aquests sensors, els drons són capaços de generar un mapa i tenir una millor percepció del seu entorn i així ser capaços d’esquivar obstacles tant fixos com mòbils”, afirma Gavilán.

Un altre dels reptes que generava aquests drons era la seva autonomia energètica. El que es va fer és crear una plataforma d’auto recàrrega. D’aquest forma, quan el dron detecta que s’està quedant sense energia, només ha d’aterrar amb precisió en aquesta plataforma.

Un departament de robòtica i atomatització referent

El departament de robòtica i automatització d’Eurecat ha estat l’encarregat de fer possible aquest nou miracle tecnològic. “Gràcies a la seva col·laboració i dedicació hem pogut idear nous sistemes de mapeig i navegació autònoma totalment pioners”, conclou Gavilán.