L’empresa d’automoció Seat no està començant amb bon peu l’any 2020, malgrat els fantàstics resultats obtinguts el 2019. Amb la marxa de Luca de Meo, la firma de Martorell haurà de fer front a un 2020 ple de reptes sense una referència clara que lideri el projecte. Amb l’italià com a president, Seat va registrar el 2019, i per tercer any consecutiu, un rècord històric en vendes. A més, es van consolidar l’aposta de Seat per la mobilitat elèctrica. El 2019 també va ser un any de gran creixement de Cupra, la divisió esportiva de Seat.

Seat Ibiza, que al 2019 va vendre 125.300 unitats
Les vendes de Seat el 2019 van assolir màxims històrics per segon any consecutiu. Imatge: Seat

 

Sense de Meo al capdavant, Seat de haurà de mantenir el volum de vendes, expandir-se cap a nous mercats, complir amb les restriccions de les emissions i garantir que la producció a Martorell dels futurs vehicles de Seat (sobretot els elèctrics).

El 2019, rècord de vendes de Seat

L’any 2019, Seat va obtenir el volum més gran de vendes de la seva història per segon any consecutiu. L’any passat, Seat va vendre un total de 574.100 vehicles, xifres un 10,9% superiors a les del 2018. El 2019 va estar marcat pel continuat creixement a les vendes dels models SUV, i el descens a les vendes dels Seat León i Ibiza. Malgrat això, aquest últim va ser el model més venut, amb 151.900 unitats. A una distància considerable el va seguir el Seat Ibiza, que va vendre 125.300 unitats.

Pel que fa als SUV, el Seat Arona va liderar les vendes amb 123.700 unitats, un 25% més que l’any 2018. D’altra banda, les vendes de l’Ateca van créixer encara més, ja que les 98.500 unitats comercialitzades van suposar un increment del 25,9% respecte de l’any anterior. Finalment, el Seat Tarraco, que va veure la llum el mateix 2019, va vendre 32.600 unitats.

D’altra banda, Cupra, la divisió esportiva de Seat, ha experimentat un creixement del 71,4% en el seu segon any d’existència. Aquest creixement es deu a l’èxit dels models León Cupra i el Cupra Ateca, que han venut 14.300 i 10.400 unitats, respectivament.

Wayne Griffiths: “el repte de Seat  és consolidar les vendes del 2019”

Wayne Griffiths, vicepresident Comercial de Seat i CEO de Cupra, ha destacat que “aquest nou rècord evidencia l’estratègia que vam llançar el 2016 amb l’aposta pels SUV. Per tercer any consecutiu, les vendes han crescut més d’un 10%, i som una de les marques que més creix a Europa. A més, aquest augment ha incrementat la rendibilitat de la companyia, així com la xarxa de concessionaris”.

Griffiths també ha ressaltat que “hem obtingut el millor resultat històric a cinc dels deu principals mercats de SEAT. Hem consolidat el nostre lideratge a Espanya, i hem arribat a una quota del 3,8% a Alemanya. També hem estat la tercera marca amb més vendes a Àustria. A França i a Itàlia, hem obtingut el nostre millor resultat en més d’una dècada. D’altra banda, Cupra s’ha consolidat amb gairebé 25.000 vehicles venuts. Tothom qui formem part de Seat i Cupra, ens hem de sentir orgullosos d’aquests resultats”.

Les vendes de Cupra van crèixer més d'un 70% el 2019
Les vendes de Cupra van créixer més d’un 70% el 2019. Imatge: Seat

 

Pel que fa al 2020, Griffiths ha indicat que “després de tres anys amb rècrods, ara volem consolidar aquest volum de vendes. Confiem que la nova generació del León i els models elèctrics ens ajudaran a assolir aquests objectius”.

Assegurar la producció a Martorell, el gran repte del 2020

Malgrat les paraules de Wayne Griffiths, el cert és que el 2020 no serà un any tranquil per Seat. De fet, L’inici d’aquest any ja ha estat fortament marcat per la marxa de Luca de Meo el passat 7 de gener. De Meo ha estat la cara visible dels bons resultats de Seat d’ençà que va assumir la seva presidència l’any 2015. I ara, la marca de Martorell haurà de fer diversos reptes sense un líder clar. Al comunicat oficial sobre la marxa de l’italià, Seat anunciava que Carsten Isensee, vicepresident de Finances, assumiria el càrrec de manera interina.

El primer gran repte d’Isensee és el d’assegurar la producció pels anys vinents de vehicles de Seat a la fàbrica de Martorell. Aquestes instal·lacions, que donen treball directe a 15.000 persones, va batre el 2019 el seu rècord amb un mig milió de vehicles produïts. Malgrat això, el cert és que encara no se sap si els futurs models del Grup Volkswagen es fabricaran a Martorell. Vehicles elèctrics com el Mii elèctric o el-Born es fabriquen a fàbriques de l’Europa Central.

En aquest sentit, els sindicats reclamen al Grup Volkswagen que mantinguin les inversions a Espanya, sobretot pel que fa a la producció de vehicles elèctrics, la gran aposta del consorci alemany de cara al futur. Matías Carnero, portaveu del comitè d’empresa de Seat, ha avisat que l’ocupació a Martorell està garantida fins a 2023. A partir d’aquest punt, serà necessària l’adjudicació de nous models.

El futur de Seat: el vehicle elèctric i la mobilitat urbana

La preocupació dels sindicats sobre la fabricació dels models elèctrics a Martorell està ben fonamentada. El cert és que Seat està fent una clara aposta pels vehicles elèctrics i la mobilitat compartida. La prova més evident va ser el llançament el 2019 del Mii Electric, el primer automòbil 100% elèctric de la companyia. A més, l’any passat va sortir al mercat l’EXS Kickscooter, el primer patinet elèctric de Seat.

La veritat, però, és que aquests dos llançaments són només el principi d’una ofensiva de Seat per produir vehicles de baixes emissions. De fet, s’espera que entre 2020 i 2021 surtin al mercat sis nou models elèctrics o híbrids endollables. L’any passat es va presentar al Saló de l’Automòbil de Frankfurt el concept car Cupra Tavascán. Aquest prototip suposa el primer SUV totalment elèctric del grup Seat. Tot i que aquest model no es comercialitzarà, marca un precedent de cara al futur de la subdivisió esportiva de Seat.

L’any 2020 la firma d’automoció catalana haurà de mantenir la seva aposta pel Seat Urban Mobility. Aquest programa marca la línia de desenvolupament de vehicles elèctrics orientats a moure’s per la ciutat. Sota l’Urban Mobility està prevista pel 2020 la primera motocicleta elèctrica de la marca. A més, també s’espera un segon model de patinet elèctric. Finalment, s’haurà de continuar amb el desenvolupament del Seat Minimó, un vehicle orientat a la mobilitat compartida que el mateix Luca de Meo va anunciar al Mobile World Congress de 2019.