Consorci de Formació Professional d'Automoció

Roger Torrent reindustrialitzacio
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, té clar que la reindustrialització de Catalunya és una prioritat pel Govern. Això vol dir involucrar tant als agents públics com als privats per fer front comú en aquest repte motor de l’economia catalana. “La reindustrialització és una prioritat i actuem en conseqüència, però ha de ser un repte compartit. Per això, cal alinear a tots els agents públics i privats en aquest objectiu, fer-ne una missió de país”, assenyala el conseller.

Aquest repte té una missió clara, que el pes de la indústria a Catalunya torni a créixer més enllà del 25 % en els pròxims anys. Aquest propòsit té un doble horitzó. Per una banda, es vol que la indústria representi el 22 % del PIB català en poc més de dos anys, el 2025. Per altra banda, la voluntat és que arribi al 25 % l’any 2030. “N’hi ha menys indústria del que caldria en aquests moments. Això ha desequilibrat el model i cal incentivar el seu creixement per incrementar el seu pes al PIB”, va afirmar Torrent.

Roger Torrent: “Un moment de canvis i transformacions globals”

El conseller va fer aquestes declaracions en Barcelona Tribuna, en el dinar-col·loqui “Reindustrialitzem Catalunya”. Torrent es va mostrar optimista amb el repte, però va incidir en la necessitat d’implicar tots els agents per fer-ho possible. “Som en un moment decisiu, un moment de canvis i transformacions globals. Tant és així que s’està decidint el rumb de les dècades vinents i la indústria té un paper fonamental”, va dir el conseller.

Per Torrent, parlar de reindustrialització vol dir apostar fort per la indústria 4.0, l’automatització i la digitalització dels processos productius. “Volem una indústria moderna, innovadora, amb valor afegit. Això vol dir que aporti valor compartit. Per tant, ha d’incorporar la tecnologia 4.0 amb una dimensió social. Ha de ser eficient i neta, sempre respectuosa amb el medi ambient. Perquè la indústria també té un paper decisiu en la lluita contra el canvi climàtic”, va assegurar.

La necessitat del Pacte Nacional per a la Indústria per aconseguir l’enfortiment industrial

El passat 9 de setembre es va presentar el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022-2025. Per Torrent, aquest pla és la peça clau per assegurar-se complir amb els objectius plantejats. “Aquest acord va molt més enllà de declaracions d’intencions i ens permet treballar en un marc d’estabilitat temporal per a la reindustrialització de Catalunya”, va afirmar el conseller.

En aquest moment, el pla conté 152 actuacions concretes, tractores i transformadores. En total, té un pressupost assignat de 3.000 milions d’euros per desenvolupar-les. “Catalunya destaca en recerca de base, però ens falta connectar-la millor amb el teixit empresarial, millorar els mecanismes de transferència tecnològica i de coneixement. Si fem això, farem més competitives les empreses catalanes”, va assegurar Roger Torrent.

Més inversions, més investigació i més formació per assolir els propòsits

Pel conseller d’Empresa i Treball, cal apostar per la inversió, la innovació i la formació per assolir amb èxit el repte de la reindustrialització. En concret, va assegurar que fa falta captar recursos per a projectes estratègics vinculats amb la innovació. “Per exemple, hem de fer valdre la inversió de 600 milions d’euros de l’empresa coreana Iljin Materials per a fabricar a Mont-Roig del Camp, un component bàsic per les bateries de liti”, va dir Roger Torrent.

Per aquest motiu, el conseller va reclamar la gestió pròpia dels fons europeus Next Generation per afavorir a les empreses catalanes. En aquest sentit, es va tornar a queixar del PERTE, perquè el seu caràcter centralitzat a Madrid no “ha capil·laritat a la petita i mitjana empresa catalana”. Segons va assegurar, amb el PERTE del vehicle elèctric “ens hi juguem molt en un dels sectors claus de la nostra economia, el de l’automoció”.