El grup empresarial català Promaut ha desenvolupat  un sistema per automatitzar la càrrega i el transport dels automòbils des de la fàbrica fins als trens. D’aquesta manera, es redueix a la meitat el temps necessari per carregar els vehicles als trens que els transportaran a la seva destinació. El projecte utilitza plataformes mòbils per portar els vehicles des del magatzem de la fàbrica fins a la seva destinació al vagó del tren. Amb aquest sistema, es podran transportar uns 150 automòbils per hora. L’empresa catalana Mcrit també ha col·laborat avaluant la funcionalitat de la tecnologia, així com la seva viabilitat econòmica.

Aquestes plataformes mòbils actuaran de manera similar a una cinta transportadora. El nou sistema de Promaut podrà transportar els vehicles, ja fabricats, al llarg d’una distància d’uns cent metres. Per tal d’incrementar la seguretat, les rodes dels automòbils estaran subjectades a la plataforma. Amb aquesta mesura, per tant, es garanteix que els vehicles arribin a la seva destinació dins del vagó del tren.

El procés de transport dels automòbils des de la fàbrica fins al vagó serà realitzat de manera totalment automàtica, sense intervenció manual. El sistema ha estat desenvolupat per Promaut amb la col·laboració de SEAT. Des de la fàbrica de Martorell, l’equip logístic de SEAT ha ajudat a detectar les principals necessitats de l’automoció. El projecte també ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement. A través del programa Nuclis d’R+D empresarial, el consorci integrat per Promaut i Mcrit ha rebut un ajut de 113.000 euros.

El sistema de Promaut impulsarà l’ús del tren per al transport de vehicles

Promaut és un grup industrial situat a Sant Boi de Llobregat que ofereix solucions per als sectors de l’automoció, aeronàutic, ferroviari i petroquímic. Es tracta d’una companyia amb una forta presència internacional. De fet, està present a Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. El grup ofereix solucions de disseny, automatització i programació de mitjans productius. Fundada l’any 1995, Promaut forma part de diferents clústers del sector, com ara el CIAC.

Segons Joan Matutano, soci fundador i president de Promaut, “aquest sistema agilitza la càrrega dels trens. Per tant, pot impulsar el creixement de l’ús del tren per al transport dels vehicles. Cada tren pot transportar fins a 170 automòbils i el transport per carretera per mitjà de camions només té capacitat per a una desena d’unitats”. Per Matutano, “incrementar l’ús del tren permetria reduir les emissions i el nombre de camions que circulen a la carretera”.  A més, afirma que “des de Promaut ens focalitzem en projectes que facilitin l’automatització dels processos. En aquest cas reduïm el temps de càrrega més de la meitat i optimitzem l’ús del pàrquing dels fabricants, ja que es facilita una major rotació de vehicles”.