Els treballadors de Nissan a les portes d'una reunió de mediació entre sindicats, empresa i Govern
Els treballadors de Nissan a les portes d’una reunió de mediació entre sindicats, empresa i Govern. Imatge: El Periódico

La direcció de Nissan Motor Ibèrica i els representants dels treballadors van mantenir ahir la cinquena reunió convocada pel Govern de la Generalitat. En aquestes reunions, les dues parts segueixen pactant les condicions del tancament de les plantes de Nissan a Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca. Aquesta ha estat la penúltima reunió a la qual el Govern de la Generalitat farà de mediador entre la direcció de Nissan i els sindicats. La propera i última sessió tindrà lloc demà dia 30 de juliol.

La sessió d’ahir va estar marcada per un possible apropament entre empresa i treballadors. Aquest és degut a la proposta per part de Nissan d’elaborar un pla social per prejubilar part dels treballadors. A més, la companyia d’automoció ha reiterat els seus esforços per buscar vies de reindustrialització de les fàbriques. D’altra banda, també ha reiterat el seu compromís per ajornar el tancament dels centres productius el juny de 2021, i no el desembre de 2020 com estava previst inicialment. Tanmteix, Nissan segueix mantenint com a necessària l’actual situació d’ERO, fet que suposa el principal obstacle per arribar a acords amb els sindicats.

El pla social de Nissan: prejubilacions mantenint entre el 70% i 85% del salari net

Per tal d’arribar a acords amb els representants dels treballadors, Nissan ha proposat un pla social que preveu prejubilacions pels treballadors nascuts abans del 1967. Els empleats afectats rebrien un 85% del seu sou net fins als 61 anys. A més, se’ls abonaria el Conveni Especial de la Seguretat Social fins que arribin a l’edat de 63 anys. Per la seva part, els empleats nascuts entre el 1967 i el 1970 rebrien un pla de rendes amb complements de fins al 70% del seu salari net fins als 61 anys.

D’altra banda, pels treballadors menors de 50 anys es contempla una indemnització de 45/33 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats. Pel que fa als empleats que podrien mantenir la seva feina en cas de reindustrialització de les fàbriques, les indemnitzacions arribarien als 33 dies per any treballat, també amb un màxim de 42 mensualitats. Tanmateix, encara no s’ha concretat cap proposta de reindustrialització de les instal·lacions de Nissan.