La Direcció de Nissan Motor Ibèrica (NMISA) i els representants dels treballadors han continuat amb les reunions convocades pel Govern de la Generalitat. Aquesta setmana, l’empresa d’automoció japonesa s’ha mostrat disposada a ajornar el tancament de les fàbriques de Barcelona cap al juny de 2021. Tanmateix, l’equip directiu de Nissan ha insistit a mantenir l’ERO presentat el 30 de maig i que afecta 2.525 empleats. A més, des de Nissan han reclamat propostes per donar viabilitat a les fàbriques i evitar-ne el tancament.

Els representants dels treballadors, per la seva banda, segueixen insistint a la necessitat de retirar l’ERO per tal d’avançar a les negociacions. Els sindicats afirmen que “ja no ens en refiem de Nissan”, i reclamen que “l’ERO ha de desaparèixer” per poder tenir un diàleg “d’igual a igual”.

Nissan obre la porta a ajornar el tancament de les fàbriques

Per tal d’avançar a les negociacions, la Direcció de Nissan han comunicat la predisposició de l’empresa a ajornar el tancament de les plantes de Zona Franca, Montcada i Reixac i de Sant Andreu de la Barca. En un primer moment, la companyia japonesa va anunciar la seva voluntat de tancar-les el desembre de 2020. Ara, deixa oberta la possibilitat d’ajornar aquesta mesura fins al juny de 2021. A més, han proposat no realitzar cap acomiadament abans del 20 de desembre de 2020. Perquè aquesta proposta sigui efectiva, però, exigeix la fi de la vaga indefinida convocada a finals del passat mes d’abril.

D’aquí a finals d’any, Nissan vol realitzar estudis de viabilitat per buscar alternatives al tancament de les fàbriques. En aquest sentit, l’empresa ha assegurat que “fins ara no hem trobat cap alternativa per reindustrialitzar les fàbriques i fer-les viables”. Tanmateix, des de Nissan afirmen que “seguim interessats a utilitzar tots els nostres mitjans per torbar una solució de futur”.

L’empresa d’automoció demana diàleg als representants dels treballadors

D’altra banda, la Direcció de Nissan ha expressat el seu desig perquè els representants sindicals contribueixin a fer avançar les negociacions. Frank Torres, portaveu de Nissan, ha afirmat que “l’empresa ha demostrat estar disposada debatre qualsevol tema en aquesta taula de consultes”. Tanmateix, Torres ha afegit que “el diàleg és el camí a seguir, però en cas que les negociacions no progressin, haurem d’avançar conforme a l’actual procés legal en curs”.

Les dues últimes reunions amb la mediació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies tindran lloc el 28 i 30 de juliol.