Consorci de Formació Professional d'Automoció

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització
El conseller Torrent durant la trobada extraordinària del Consell Executiu dels Agents a la Internacionalització

El Departament d’Empresa i Treball, mitjançant ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, ha posat en marxa un paquet de mesures extraordinàries per mitigar els efectes de la guerra a Ucraïna a les empreses catalanes amb presència internacional. Aquesta estratègia té la finalitat de donar suport a les empreses catalanes amb relacions comercials a Ucraïna o Rússia. A més, es buscarà facilitar la internacionalització del teixit empresarial, en un context de gran complexitat a causa de les tensions internacionals.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat aquesta mesura en una torbada d’emergència del Consell Executiu dels Agents de la Internacionalització. Es tracta del conjunt d’entitats acreditades per ACCIÓ per donar suport als processos d’internacionalització de les empreses catalanes. Durant la sessió, Torrent ha presentat un grup de treball que farà un seguiment específic d’aquelles empreses catalanes amb vincles amb Ucraïna i Rússia.

«Hem proposat mesures concretes, que poden evolucionar en els pròxims dies amb noves iniciatives perquè la situació és molt dinàmica»

Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball

El conseller Torrent també ha explicat que «davant de la guerra a Ucraïna, el Govern actua i actua ràpid, de manera concreta, amb relació a l’afectació al teixit empresarial català que un conflicte d’aquestes característiques pot ocasionar». Aquestes afectacions, ha detallat, poden ser «problemes per fer les transaccions econòmiques, obstacles en la mobilitat de personal o, sobretot, barreres derivades per les dificultats del transport».

Endemés, el titular d’Empresa i Treball s’ha referit a «les disrupcions en les cadenes de subministrament, particularment en determinades matèries com els cereals o derivats del metall, i l’afectació en el mercat energètic». Per tot això, Roger Torrent ha destacat que «hem proposat mesures concretes, que poden evolucionar en els pròxims dies amb noves iniciatives perquè la situació és molt dinàmica».

Com es donarà suport a les empreses catalanes afectades pel conflicte a Ucraïna?

Primerament, la xarxa internacional d’oficines d’ACCIÓ (quaranta en total) donarà suport gratuït a les empreses catalanes amb relacions comercials amb Ucraïna o Rússia. L’objectiu d’aquesta mesura és diversificar els mercats perquè aquestes companyies trobin països alternatius en què comercialitzar els seus béns i serveis. A més, ACCIÓ intensificarà l’impuls a aquells projectes d’expansió internacionals de les empreses catalanes. Per això, es bonificaran en un 88% els projectes d’internacionalització orientats a la captació de proveïdors i nous clients o l’augment de vendes a l’exterior.

Finalment, a través de la seva Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització (OTBI), ACCIÓ farà un suport i seguiment intensiu a les empreses del país afectades pels efectes derivats del conflicte. D’aquesta manera, s’atendrà en menys de 48 hores totes aquelles consultes relacionades amb incidències vinculades a pagaments, disrupcions logístiques o problemàtiques en les operacions comercials. Addicionalment, l’OTBI enviarà alertes periòdiques perquè els empresaris tinguin informació actualitzada de les afectacions causades pel conflicte.