La realitat mixta és una tecnologia cada cop més utilitzada a la indústria de l'automoció
La realitat mixta és una tecnologia cada cop més utilitzada a la indústria de l’automoció | CCMA

 

L’empresa d’estampació i soldadura de peces d’automoció Meleghy ha incorporat la realitat mixta als seus processos de control de qualitat. Així, la companyia amb seu a Abrera implementarà aquesta tecnologia per reduir els temps de producció i facilitar la feina dels seus treballadors. Gràcies a aquesta iniciativa, els operaris de Meleghy podran utlitzar ulleres de realitat mixta que incorporen un software desenvolupat per l’empresa catalana Innovae. A més de millorar la productivitat, aquest programa també reduirà el temps necessari perquè els treballadors de Meleghy aprenguin a portar a terme les seves tasques. Segons fonts de l’empresa, «un operari sense experiència pot fer la mateixa peça que un d’experimentat en uns 20 minuts més».

Aquesta iniciativa ha comptat amb el suport del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC). Carles Cortés, Progect Manager del Clúster, ha destacat la importància d’aquest tipus de projectes conjunts per donar resposta a les necessitats del sector. Cortés també ha reivindicat la realitat mixta, a la qual opina que «no se li estava traient tot el potencial».

Meleghy optimitzarà els seus processos de control de qualitat

El director d’operacions de la planta de Meleghy a Abrera, David Rodilla, indica que l’objectiu d’aquest projecte era fer «més fiables» els processos de control de qualitat. Segons explica, «volíem assegurar que tot el personal fos capaç de fer tots els processos de la mateixa manera sense saltar-se passos per garantir la qualitat del producte». Per això van contactar amb Innovae, una empresa amb experiència en la creació de solucions de realitat mixta per a empreses de l’automoció.

El seu cofundador, Xavier Riba, assegura que la realitat augmentada «té un potencial molt gran» a l’àmbit industrial. Aquesta tecnologia, típicament associada al món de l’entreteniment, és quelcom cada cop més comú a sectors com l’automoció. Segons explica Xavier Riba, permet superposar informació en temps real sobre la feina quer un operari ha de fer. «Substituïm les instruccions en paper de tota la vida per unes ullers en 3D que et diuen en tot moment què has de fer de manera fàcil i intuïtiva», conclou.

El projecte ha permès reduir els costos de formació dels treballadors

David Rodilla ha valorat molt positivament la implementació de la realitat mixta al procés productiu de Meleghy. Amb una inverisó inicial propera als 18.000 euros, els ha permès reduir els costos de formació dels seus treballadors. De fet, el director d’operacions de Meleghy assegura que fins i tot operaris sense cap experiència prèvia són capaços de fabricar peces complicades en pocs minuts gràcies al software desenvolupat per Innovae.

Un cop implementada amb èxit la primera fase d’aquest projecte, Meleghy intentarà ampliar els usos de la realitat mixta a la seva fàbrica d’Abrera. A partir d’ara, doncs, l’objectiu serà aitomatitzar la introducció de les dades obtingudes durant el control de qualitat. Tasca que, fins al moment, s’ha de fer de manera manual.