intel·ligència artificial

L’impacte de la intel·ligència artificial a la indústria és imparable. El pròxim any es preveu que ajudin a generar 200.000 milions d’euros. Almenys això és el que apunten els indicadors de la direcció general de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i pimes de la Comunitat Europea.

La indústria 4.0 basa la seva eficiència en aquest nou salt tecnològic. Segons la firma Keepler Data Tech, la intel·ligència artificial (IA) és fonamental per agilitzar els processos de producció, realitzar un manteniment predictiu dels equipaments i millorar el coneixement dels clients.

L’intel·ligència artificial farà pujar un 15% la productivitat

D’aquesta manera, es preveu que les IA tinguin un impacte tan positiu en la indústria que facin pujar la seva productivitat fins a un 15%. Segons un estudi recent de la consultora KPMG, les IA permeten una producció més flexible i eficient, especialment en la fabricació d’articles complexos i cada cop més personalitzats, orientats a les necessitats específiques de cada client.

Entre altres avantatges, les Intel·ligències Artificials redueixen els errors gràcies a algoritmes intel·ligents encarregats de fer tasques repetitives. A més, les IA tenen millor manteniment predictiu de les diferents dinàmiques actives. És per això que redueixin la supervisió manual i programada i evita parades de la producció innecessàries. Això suposa un abaratiment dels costos i permet alliberar els treballs repetitius dels treballadors, que podran dedicar al seu temps a feines més crítiques i que requereixen més atenció emocional o afectiva.

Finalment, la IA ajuda a prendre decisions més basades en dades. Això fa que millorin els resultats econòmics de les empreses, analitzant dades més precises, ràpides i contextualitzades. Segons un estudi de la firma d’anàlisi Everest Grup, les empreses poden reduir fins a quatre cops les seves despeses gràcies a l’aplicació de tecnologies IA.

Les empreses que utilitzin les IA generaran tres vegades més valor

Per altra banda, la intel·ligència artificial millora l’automatització intel·ligent, la productivitat dels treballadors, l’eficiència i qualitat operativa o els temps d’entrega. Per si això no fos suficient, també millora la gestió dels processos i el rendiment general i de resultats de les organitzacions. Tant és així que les empreses que implementin aquestes tecnologies milloren fins a un 55% l’experiència dels seus clients i fins a un 52% la dels seus treballadors.

Les dades demostren que en l’any 2025, les empreses que utilitzin les IA generaran almenys tres vegades més valor que les que no ho facin. “L’àmbit de la Indústria 4.0 i la IA és un pas obligatori per qualsevol empresa fabricant que pretengui augmentar la seva competitivitat. Els beneficis de la IA en l’entorn indústria està més que demostrat”, assegura Pablo RiosBusiness Develpment Manager de la firma Keepler Data Tech.