Reyes Maroto va explicar la dotació dels fons europeus per l’automoció en una reunió telemàtica | MINISTERI D’INDÚSTRIA

 

El Govern de l’Estat espanyol ha anunciat la mobilització d’uns 10.000 milions d’euros per reactivar el sector de l’automòbil. Amb aquesta inversió, que forma part dels fons europeus NextGenerationEU, s’intentarà limitar els efectes de la Covid-19 sobre l’automoció espanyola. Així, un 14% del total d’aquests pressupostos es destinarà a reforçar aquest sector estratègic. La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha anunciat aquest paquet en una reunió amb representants de les Comunitats Autònomes i de tota la cadena de valor de la indústria automobilística.

Al llarg de la reunió, Reyes Maroto també ha explicat quins projectes es finançaran amb els diners provinents dels fons europeus. El primer, un Pla de xoc de mobilitat sostenible per incentivar el vehicle elèctric. En segon lloc, el Full de Ruta de l’Hidrogen renovable, una iniciativa per generalitzar l’ús d’aquesta font d’energia sostenible. Finalment, un pla de suport per modernitzar i digitalitzar la indústria de l’automoció a tot l’Estat.

El Govern destinarà el 14% del total dels fons europeus per reforçar l’automoció

La ministra ha destacat que “la prioritat del Govern és desenvolupar un ecosistema de mobilitat sostenible, intel·ligent, segura i connectada”. Per això, es vol reforçar el sector “donant suport a la seva descarbonització, connectivitat, 5G, infraestructures de recàrrega i vehicles alternatius”, indica. L’objectiu d’aquesta mesura és “que sigui una palanca per la recuperació econòmica i social en els pròxims anys”, assegura Reyes Maroto.

La titular d’Indústria també ha recordat que “la Mesa d’Automoció és fonamental per mantenir un diàleg obert i fluid amb els principals actors del sector”. Maroto es mostra partidària a “definir entre tots projectes tractors que ens permetin reforçar la competitivitat de la indústria automobilística espanyola”. La ministra assegura que, així, es podrà afrontar “el doble desafiament de la transició digital i ecològica generant riquesa i contribuint a la cohesió social i territorial”.

Els fons europeus finançaran diversos projectes tractors per impulsar el sector

Reyes Maroto ha explicat a la resta de participants de la reunió els projectes tractors que seran possibles gràcies als fons europeus. D’entre totes les iniciatives previstes, n’ha destacat tres. La primera, un Pla de xoc per la mobilitat sostenible, segura i connectada en entorns urbans i metropolitans. Aquest projecte rebrà una dotació de més de 6.000 milions d’euros. Inclou la creació de zones de baixes emissions, la instal·lació massiva de punts de recàrrega, el desenvolupament de nous models de negoci i la modernització del parc automobilístic públic amb vehicles sostenibles.

La segona iniciativa serà un Full de Ruta de l’Hidrogen renovable. Aquest projecte mobilitzarà 1.500 milions d’euros per fer d’aquest gas “una de les palanques clau de la reactivació econòmica”. En aquest sentit, el Ministeri d’Indústria afirma que l’hidrogen pot esdevenir un factor fonamental “en la transició energètica, el desplegament de les energies renovables, la mobilitat sostenible i connectada o la rehabilitació energètica”.

Finalment, també ha anunciat una inversió de 1.200 milions d’euros per donar suport a projectes estratègics per la transició industrial. Un dels objectius d’aquesta mesura és impulsar la modernització de la indústria de l’automoció espanyola. Per fer-ho, es potenciarà la digitalització la connectivitat, el 5G i es millorarà l’eficiència energètica de la cadena de valor.

“El Pla d’impuls a la cadena de valor ha permès la reactivació de l’automoció”

A la reunió, Reyes Maroto també ha fet repàs de les dades de fabricació i venda d’automòbils d’aquest 2020. En aquest sentit, ha explicat les diferents ajudes a l’automoció integrades en el Pla d’Impuls a la cadena de valor del sector de l’automòbil. Entre elles, el Pla RENOVE 2020, el Pla MOVES II o les ajudes ICO per a vehicles de transport per carretera professional i industrial. En l’opinió de la ministra d’Indústria, “el Pla d’Impuls està essent eficaç i ha permès la reactivació del sector després dels difícils mesos de confinament”.

A més de Reyes Maroto, han assistit a la reunió virtual consellers i viceconsellers d’indústria, economia o empresa de les diferents Comunitats Autònomes. També hi han participat representants de les diferents associacions de l’automoció espanyola (ANFAC, FACONAUTO, SERNAUTO, GANVAM, AEDIVE i ASENDOR), així com dels sindicats CCOO, UGT-FICA i USO.