Consorci de Formació Professional d'Automoció

El sector alimentari protagonitza el creixement de les exportacions en 2021
El sector alimentari protagonitza el creixement de les exportacions en 2021 | INDÚSTRIA, COMERÇ I TURISME

Les exportacions espanyoles van augmentar un 23,3% durant el primer semestre del 2021 respecte del mateix període de l’any anterior. Així ho assegura el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a l’Informe de Comerç Exterior Gener–Juny 2021. Segons aquest document, les exportacions van generar un volum de negoci de 152.961 milions d’euros durant el primer semestre de 2021. Es tracta d’un creixement històric, però que estan fortament influenciades per la pandèmia que, l’any passat, van sacsejar l’economia. Tant és així, que durant la primera meitat de 2020 les exportacions van caure un 15,8% respecte dels primers sis mesos de 2019.

Enguany, però, l’economia espanyola ha aconseguit que les exportacions generin xifres superiors als períodes prepandèmia. Així doncs, les dades obtingudes en el primer semestre de 2021 suposen un augment del 3,8% en comparació amb el mateix període de 2019. Segons Joan Tristany, director general d’AMEC, Associació de les Empreses Industrials Internacionalitzades, «podem afirmar que les exportacions han recuperat els nivells previs a la Covid-19».

El sector de l’alimentació, principal causa del creixement de les exportacions en 2021

El creixement de les exportacions ha estat fortament impulsat pel sector de l’alimentació i les begudes. En aquest sentit, també ha contribuït notablement la indústria dels béns de consum durador. Ambdós sectors han experimentat un augment a la demanda a causa del coronavirus, que va generar un increment del consum d’aliments i electrodomèstics a les llars. Pel que fa als béns d’equip, les exportacions han anat recuperant durant el 2021 els nivells previs a la Covid-19. Així, en el primer semestre de l’any han experimentat un descens del 2,7% respecte del 2019. Tanmateix, la resta dels sectors industrials encara estan lluny d’assolir aquests nivells de recuperació.

Analitzant els diferents mercats de les exportacions espanyoles, destaca el seu descens a l’Amèrica Llatina, encara molt afectada per la pandèmia. Per l’altre cantó, la Xina continua incrementant el consum de productes i serveis made in Spain. De fet, les exportacions al Gegant Asiàtic en la primera meitat del 2021 han crescut un 12,3% i un 118,8%, en comparació amb el 2020 i el 2019, respectivament.

«Malgrat recuperar les xifres de 2019, encara estem lluny de la normalitat»

Joan Tristany, director general d’AMEC

Malgrat la recuperació de les exportacions, Joan Tristany afirma que «encara no es pot dir que estem pròxims a la normalitat». El director general d’AMEC es justifica afirmant que «l’encariment i l’escassetat de les matèries primeres; el preu dels contenidors, que ha arribat a triplicar-se; i les dificultats per trobar espai per enviar les mercaderies està afectant les exportacions d’algunes indústries, i podria complicar-se en els mesos vinents».

Consulta totes les xifres a l’informe publicat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.