Les exportacions d’equips i components d’automoció de l’Estat espanyol han generat 7.355 milions d’euros entre el gener i l’abril de 2019. Aquesta xifra suposa un creixement del 0,8% respecte de les exportacions d’automoció al mateix període de l’any anterior. D’aquesta manera, el sector manté un creixement estable malgrat la contracció econòmica d’alguns dels principals mercats. Una de les claus d’aquest creixement ha estat la diversificació geogràfica de les exportacions.

La Unió Europea ha estat un any més la principal destinatària de les exportacions d’automoció espanyoles. El 72,5% de les vendes de components han anat a parar a països de la unió. En total, les vendes a la UE han generat 5.336 milions d’euros, xifra que millora en comparació amb l’any passat en un 1,05%.

Les exportacions d’automoció a la UE creixen de manera irregular

Segons l’Associació Espanyola de Proveïdors d’Automoció (SERNAUTO), les exportacions a la UE han evolucionat de manera irregular. Per un costat, les vendes a Portugal s’han incrementat en un 13% per arribar als 633 milions d’euros. Les exportacions a Itàlia també han augmentat en un 2%, arribant als 345 milions d’euros. D’aquesta manera, es trenca el descens de l’any passat a les exportacions al país transalpí.

Gràfic que mostra els principals països de la UE que reben exportacions d'automoció des de l'Estat Espanyol
Malgrat el descens de les exportacions, Alemanya i França encara reben el 41,8% de les exportacions d’automoció de la UE. Imatge: Taric, Sernauto

 

D’altra banda, les exportacions a Alemanya, França i el Regne Unit han disminuït respecte del període anterior. El cas del país germànic és especialment greu, ja que, tot i ser el principal soci comercial del sector, les vendes han caigut un 7,3%. Malgrat el descens, però, les exportacions amb Alemanya encara han generat 1.298 milions d’euros. Les exportacions a França, que feia anys que creixien de manera estable, enguany han descendit en un 2%. No obstant això, les exportacions al país veí han generat 1.269 milions d’euros. Pel que fa al Regne Unit, les exportacions d’automoció van descendir en un 2,24%, arribant als 522 milions d’euros.

Les exportacions creixen a l’Àfrica i els EUA, però baixen a l’Àsia i Rússia

Més enllà de la Unió Europea, el Marroc continua essent el principal destinatari de les exportacions espanyoles. Enguany, les exportacions han ascendit als 336 milions d’euros, amb un creixement del 2,2%. Els Estats Units es mantenen a la segona posició amb ingressos de 317 milions d’euros, gràcies a un gran creixement que ha arribat al 16,1% respecte de l’any anterior.

Gràfic que mostra els principals països de fora de la UE que reben exportacions d'automoció des de l'Estat Espanyol
La UE continua acaparant la gran majoria de les exportacions de l’Estat espanyol. Imatge: Taric, Sernauto

 

Les exportacions a Algèria han ascendit fins als 264 milions d’euros. D’aquesta manera, el pais nord-africà supera a la Xina a la tercera plaça. Lluny de mantenir el creixement dels últims anys, les exportacions al país xinès han descendit en un 36,3%, per arribar als 142 milions d’euros. D’altra banda, les exportacions espanyoles a Sud-àfrica han crescut en un 16,4%, ascendint fins als 93 milions d’euros. A Turquia, Rússia i el Japó, però, les exportacions han caigut en un 18%, 17% i 21,2% respectivament.