Font: Observatori del Treball i Model Productiu a partir de les dades del SOC i del Servei Públic d'Ocupació Estatal
Font: Observatori del Treball i Model Productiu a partir de les dades del SOC i del Servei Públic d’Ocupació Estatal

El secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa, ha informat sobre una millora general de les dades econòmiques el passat octubre. Així, el nombre d’aturats a l’octubre va baixar en 510 persones. En total, el mes passat es van enregistrar 377.960 persones aturades a Catalunya. D’aquesta manera, l’afiliació mitjana a la Seguretat Social ha pujat en 21.171 persones. Aquest increment del 0,6%, doncs, situa la xifra de persones afiliades en 3.499.739. Pel que fa als ERTO, el desè mes de l’any va concloure amb 40.472 persones afectades, 7.477 menys que al setembre.

Sobre aquestes dades, Enric Vinaixa ha destacat que el passat octubre va ser «molt millor que els mesos d’octubre de la sèrie històrica». En la seva opinió, es tracta d’un símptoma de «la reactivació de l’economia». Això, el secretari de Treball ha remarcat «la inèrcia positiva del mercat de treball». Especialment, perquè les dades d’enguany suposen un descens interanual de l’atur de 106.599 persones.

«L’evident recuperació de l’economia en la majoria de sectors que ens fa pensar en positiu»

Enric Vinaixa, secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball

Sobre l’augment dels afiliats a la seguretat social, Vinaixa ha informat que «portem set mesos de pujades interanuals». Aquesta dada, juntament amb els resultats positius obtinguts a la resta d’indicadors, mostren «l’evident recuperació de l’economia en la majoria de sectors», ha indicat. En aquest sentit, el responsable de Treball afirma que les dades «ens fan pensar en positiu». A més, afirma que «els efectes més nocius i perniciosos per les persones treballadores i per les empreses estan en vies de recuperació positiva i important».

Tanmateix, i malgrat els bons resultats econòmics del mes passat, Enric Vinaixa també ha volgut ser cautelós. Per això, ha avisat que «el mercat de treball és viu i està influenciat per les diferents situacions econòmiques a les quals cal estar amatents per les disfuncions que es puguin produir».

Detall de les dades econòmiques a l’octubre

Per sexes, l’atur va baixar en 1.369 en el cas de les dones, mentre que va pujar en 859 unitats pels homes. En total, el mes va tancar amb 216.002 dones i 161.958 homes a l’atur. Comparat amb l’octubre de 2020, l’atur ha tingut un descens de 51.278 dones i 55.321 homes.

Tanmateix, l’atur en menors de 25 anys va experimentar un creixement del 5,3%, amb un increment de 1.130 persones. En total, la xifra de joves aturats a l’octubre va ser de 22.322.

Per sectors, l’atur ha pujat a l’agricultura (+779 aturats; +9,8%). En canvi, ha baixat a la indústria (-263 aturats; -0,6%); els serveis (-804 aturats; -0,3%); i la construcció (-616 aturats; -2,1%); Interanualment, sí que s’observa un descens generalitzat a tots els sectors esmentats.

Analitzant les dades provincials, l’atur ha baixat a Barcelona, 2.494 persones (-0,9%); i ha pujat a Lleida, 720 persones (+3,6%); a Girona, 705 persones (+2%); i a Tarragona, 559 persones (+1,2%).

Si ho desitges, pots consultar totes les dades econòmiques de l’octubre en aquest enllaç.